Rare Exports – Premiere 02/12/2010

The crew i Rare Exports. Foto: Scanbox.com

Af Martin Wolsgaard

Gennem alt for mange år er børn verden over blevet hjernevasket af forestillingen om den såkaldte Coca-Cola-Julemand. Julemanden er ikke en hyggelig rar mand med gaver i posen og risengrød i maven. Missionen i Rare Exports er således klokkeklar: Nu skal Julemandens upolerede og rå natur afsløres.

I en arktisk finsk landskab bor den unge Pietari (Onni Tommila) med sin far Rauno (Jorma Tommila) på et økonomisk deprimerende rensdyrslagteri. I nærheden er et mystisk hold af amerikanske geologer i færd med en udgravning, der viser sig at være et storslået fund. Dette fund er forbundet med myten om, at den ægte Julemand skulle være begravet her. Og denne Julemand er bestemt ikke den almindeligt sagnomspundne, men i stedet en ondsindet tyran fra de lokale finske folkefortællinger. Den kløgtige Pietari er hele tiden et skridt foran og forstår hurtigt, at der er en mere ondsindet kraft til stede, når en flok rensdyr er blevet maltrakteret, og landsbyens børn på mystisk vis er forsvundet juleaftens dag. Pietari indleder således sammen med sin far og to naboer et kapløb mod tiden for at forhindre den endelige udgravning af Julemanden.

Spøjs exportvare? Foto: Scanbox.com

Det billede, man kommer til at huske bedst fra Rare Exports er den unge Pietaris ansigt, og den måde dets uskyldighed står i klar kontrast til omgivelsernes rå og faretruende natur. Pietari er fortællingens overraskende helt – den unge dreng, der løser gåden omkring alle de underlige ting der sker op til jul: radiatorer bliver stjålet, kartoffelsække forsvinder og mystiske ældre nøgne mænd med en sær forkærlighed for brunkager render zombieagtigt rundt og forsøger at forhindre vores hovedpersoner i at forhindre Julemandens tilbagekomst. Rare Exports’ gennemsyrende finske far-out fantasy-vibe præsenterer os for en verden, hvor tingene kun for alvor giver mening i en lille drengs fantasi. Derudover skildrer fotograferingen de golde og kolde omgivelser perfekt og i sammenspil med det musikalske helte/adventure/horror-tema bliver Rare Exports en yderst velsammensat pakke.

Hvis du føler for en modgift imod julens sædvanlige overdrevne hyggelige og varme julefilm, er Rare Exports lige noget for dig. Den har med andre ord potentiale til at blive en af de helt store kult anti-julefilm. Den tilbyder et dugfriskt spin på hele julemyten – et mørkt horror-fantasy eventyr fra landet med den oprindelige Julemand, der mest af alt minder om Tomas Alfredsons Lad Den Rette Komme Ind gennemsyret af absurd sort humor.

5 af 6 stjerner.