Svindel på højt plan – premiere 10/11/11

Den danske plakat til Svindel på højt plan. Foto:UIP

En kupkomedie til tiden!

I en tid hvor finanskrisens konsekvenser for alvor slår igennem på globalt plan, har den således også sat sit spor i Hollywood, der med Svindel på højt plan giver de onde finansmænd deres bekomst og lader den menige amerikaner sejre i form af Ben Stiller i rollen som bestyrer af luksuslejlighedskomplekset The Tower i hjertet af New York.

En ting Hollywood altid har været berømt og berygtet for, er filmbyens evne til at slå mønt og kapitaliserer på populære strømninger i det amerikanske samfund. Jagten på efterspørgslen og det publikum vil have, gør at man med rette kan lege fritidssociolog og spore amerikanernes popkulturelle tendenser i deres film.

Den aparte svindelgruppe på udkig. Foto: UIP

Dette gør sig på sin vis også gældende i Brett Ratners(ham med Rush Hour filmene) Svindel på højt plan, der med et hold bestående af Josh(Ben Stiller), Charlie(Casey Affleck), Fitzhugh (Matthew Broderick), Slide (Eddie Murphy), Dev´reaux(Michael Peña) og Odessa(Gabriel SIdibe) skal forsøge at stjæle 20 millioner dollars fra rigmanden Arthur Shaw i skikkelse af Alan Alda. Hvorfor? Fordi Shaw, der dagligt bliver passet, plejet og opvartet af de førnævnte som penthouselejer af bygningen The Tower, som vel nærmest kan beskrives som rigmænds svar på Chelsea Hotel! Her opruller filmen de forskellige karakterers forhold til Shaw, fra Josh internetskak og råd om madlavning, til Charlies problemer med at passe jobbet på grund af kærestens graviditet. Hurtigt er tilskueren på det rene med at Stillers

karakter er hjertet i det kæmpe hotelkompleks, da han ikke alene holder styr på alle detaljerne, men også har blik for sine medarbejders problemer. Derfor rammer det ham også hårdt, da Shaw bliver anholdt af FBI for aktiesvindel, specielt fordi Josh har stolet så meget på rigmanden, at han har givet ham alle de ansattes pension i den tro at Shaw ville investerer dem godt.

Født i vrede og lidt tilfældig viden fra politiet om at Shaw har gemt penge i sin lejlighed, som han i øvrigt har fået husarrest i indtil retssagen skal begynde, begynder Josh at samle de andre om at planlægge et kup for at få pensionspengene tilbage. En plan der blandt andet involverer Josh gamle børnehavekammerat; nu tyv i form af Eddie Murphys Slide samt al de ansattes viden om hotellet og dets ejere.

Om det lykkedes for Stiller og Co. Skal selvfølgelig ikke røbes her. Hvad der ikke er nogen hemmelighed er at filmens kombination af komedie og kup fungerer upåklageligt, da humoren er sjov, som man kun kan forvente med folk som Stiller, Murphy og Broderick involveret. Planlægning og udførslen af kupsekvenserne er gjort med den sans for små detaljer og twist, der skal til for at spændingen bibeholdes.

Svindel på højt plan er en velturneret kupkomedie, hvor The average Joe for en sjælden gang skyld får følelsen af, at de rige, som styrer alting uden skellen til moral og konsekvenser, får deres bekomst. Filmen er således en uforbeholden hyldest til den menige arbejdssomme amerikaner, der som en anden Robin Hood ikke nøjes med at besætte de rige i Wall Street , men tage og give til de fattige arbejdskollegaer!

– Nicolai Eskesen