‘3 Body Problem’: Ambitiøs sci-fi fra skaberne af ‘Game of Thrones’ er ikke for alle

Netflix ©

Serien, som ellers formår at være både fængende og overraskende på niveau med den famøse fantasy-serie, trækkes ned af dens flade hovedpersoner.

“It’s not a good time to be a theoretical physicist” siger efterforskeren Clarence (Benedict Wong). Han undersøger en række sager, hvor umiddelbart raske fysikere ser en nedtælling foran sig, hvorefter de pludseligt begår selvmord.

‘3 Body Problem’, som er baseret på en kinesisk bog-trilogi af Cixin Liu, fletter fortiden og nutiden sammen, efter en ung kvinde i 1960’erne tager en beslutning, som vil ændre verden for altid. I nutiden, anno 2024, møder vi fem venner, der bliver viklet ind i de mystiske hændelser, da deres ven og kollega er en af dem, som begår selvmord.

‘Game of Thrones’-forfatterne David Benioff og D. B. Weiss er gået sammen med Alexander Woo, der har skrevet ‘True Blood’ og ‘The Terror’, for at skabe et univers, der godt nok ligner vores, men er fyldt med underlige astrofysiske fænomener og højteknologiske VR-briller.

Mystikken, magtspillet og overraskelserne er, ligesom i ‘Game of Thrones’, noget af det bedste ved ‘3 Body Problem’. Alligevel føles nogle af hovedpersonerne flade, og deres relationer til hinanden er ikke interessante nok til, at jeg personligt sympatiserer med dem.

Forudsigelige karakterer

Alle skuespillere er både troværdige og leverer det, man forventer i en dramaserie. Alligevel er karakterernes privatliv langt fra lige så spændende som deres professionelle arbejde. Især seriens kærlighedsdrama bliver en anelse forudsigeligt i længden. Og så er Lana Del Reys sang ‘Video Games’ både malplaceret og meget on the nose.

Den eneste oprigtigt spændende karakter, Ye Wenjie, er heldigvis også omdrejningspunktet for hele serien. Hun spilles fænomenalt af Zine Tseng og Rosalind Chao. Vi møder Wenjie i seriens første scene, hvor hun ser sin far blive tævet ihjel under Kulturrevolutionen i Kina i 1966. Det gør hende hævngerrig og villig til at ofre alt.

Andre nævneværdige karakterer er to andre kvindelige hovedpersoner, Auggie (Eiza González) og Jin (Jess Hong), der begge er vildt intelligente. Deres venskab er interessant, fordi de reagerer vidt forskelligt på de eksistentielle trusler, der møder dem. Det er ærgerligt, at dét ikke fylder mere end deres respektive kærlighedsliv.

Til sidst må jeg også hellere nævne efterforskeren Clarence, som jeg indledte med. Han er den klassiske fordrukne betjent, meget lig vores danske Carl Mørck fra Afdeling Q-serien. Han har mistet sin kone, arbejder konstant og er en dårlig far til sin teenagesøn. 

Han er dog interessant, fordi man ikke ved, hvem han arbejder for, eller hvordan han har fået jobbet, siden hans chef nævner, hvor utilregnelig han har været tidligere i sin karriere. 

Som sagt er det bare ikke de enkeltes historie, der er spændende. Det er samspillet mellem to eller flere af dem. Det er magtspillet mellem forskerne, efterforskerne og det udefrakommende. Jeg bliver totalt revet med af samtalerne om fysik og eksistentielle spørgsmål, men tabes helt, når de begynder at snakke kærlighedsliv og sentimentale minder.

Mystisk, men fascinerende

En anden af ‘3 Body Problem’s største styrker er mystikken bag. Både fordi det langt fra er alle, der kender til den komplekse fysik, der arbejdes med, men særligt fordi serien er god til at holde informationer fra os og afsløre dem på de helt rigtige tidspunkter. 

Vi støder for eksempel på de mest stilede og avancerede virtual reality-briller til dato. Via dem, hives vi med ind i et surrealistisk spil, der have forbindelse til selvmordene, som jeg nævnte i starten.

Det virker umiddelbart malplaceret at blive revet væk fra den virkelige verden på den måde, men der er selvfølgelig en mening med galskaben – og det er det, der gør serien værd at se. Det, og så de ‘Game of Thrones’-lignende blodsudgydelser, der også forekommer.

Derudover skal serien have ros for at gøre astrofysik så fascinerende. Selvom man ikke forstår selve fysikken bag, kan man ved hjælp af den flotte CGI forstå, hvad forskerne snakker om.

En lille detalje, der dog kan ødelægge spændingen lidt, er at historien udfolder sig relativt langsomt. Især i sidste halvdel af sæsonen, er der mange lange samtalesekvenser, som står lidt i kontrast til den tidligere uro og action.

Man må sige, at ’3 Body Problem’ er en ambitiøs serie. Den formår at gøre astrofysik nogenlunde forståeligt, samt overraske og skabe interessante dynamikker mellem dens hovedpersoner. Dog er selvsamme personers privatliv mildest talt uinteressante på nær én fænomenal karakter. Derfor er serien ikke lige mig, men hvis man er fan af mystik, astrofysik eller bare gerne vil have eksistentielt drama, kan man finde ‘3 Body Problem’ på Netflix.