’A Black Lady Sketch Show’ er fyldt chokolade med syrlig wokeness i midten

Foto: HBO Nordic

Da jeg var barn, elskede jeg sketchshows. Særligt Mr. Bean, Monty Python og den-der-med-briterne, der kom inden nyhederne. Det er en genre, jeg mest forbinder med billedrørsfjernsyn, sækkestole og min mor som hun så ud, inden hun begyndte at farve sit hår for at skjule små, grå streger i det.

Nu har jeg set ’Black Lady Sketch Show’, og jeg er med ét beamet direkte fra de trygge middelklasse-90ere direkte til vore tids wokeness. Måske lidt som Mr. Bean faktisk, der falder ned fra himlen i en pludseligt oplyst plet.

Serving wokeness
I showet tager forfatter og instruktør Robin Thede et jerngreb om særligt sorte, amerikanske kvindekulturer i alle afskygninger. Fra bad bitches i tykt make-up, der for alt i verden ikke vil være basic til pre-PhD konspirationsteoretikere, der ser spor fra slavetiden og derfor racistisk undertrykkelse i alt, til selvoptagede kirkegængere, selvoptagede venindefællesskaber, verdens undergang og girl gangs, break-ups og hook-ups. Altid med kvindeligt fortegn.

Det er lækkert, det er dyrt, det er HBO, og det er black. Så der er sikkert meget, der går over hovedet på mig. Jeg er trods alt blot en basic bitch, der måske mest af alt hører hjemme i ’Insecure’-universet (hvis skaber Issa Rae er executive producer på BLSS), hvor sorte, veluddannede kvinder slås med identitetsproblemer, der ofte har noget med race at gøre, men ikke altid.

Gæsteoptrædener med sorte skuespillere fylder en del. Nogle kender jeg ikke, det er jeg ikke forundt med min randrusianske sækkestolsbaggrund, men blandt andet Bob the Drag Queen og Laverne Cox er med. Den første er ligeså fantastisk (Åh som altid, hvad er det ved Drag Queens, der får én til at elske dem så betingelsesløst?), som den sidste er dårlig.

Alle mine veninder
I allerførste sketch flygter en kvinde fra en mystisk tåge. Hun møder sin veninde, som hun råbende advarer mod den sælsomt-krybende fare. Veninden svinger med hånden og håret og siger, at hun ikke bliver specielt motiveret af hendes negative attitude, og at hun er ’such a virgo.

Det er fucking mig og alle mine veninder, og jeg elsker, hvordan ’A Black Lady Sketch Show’ formår at gøre tykt grint med mit venindeunivers på en måde, der ikke er misogynt-nedladende, som portrætteringer af venindeskaber ofte kan være, men derimod selvironisk, klogt og spidende.

Jeg så de seks første afsnit i streg, og selvom jeg egentlig nød at binge det, bliver det måske også lidt meget. Man skal tage sketch shows i små doser, ligesom med chokolade og alkohol. Har jeg hørt folk påstå. Ellers skal man bare springe ud i det, tage et stykke mere og et stykke mere, selvom man godt lidt ved, man ender med hovedpine og dårlig samvittighed til sidst. Lige meget hvor god kvaliteten af chokoladen så er.

‘A Black Lady Sketch Show’ udkommer den 2. August på HBO Nordic. Anmeldt på baggrund af de første seks episoder.