A Christmas Carol – Premiere 6/11-2009

Af Jonas Kim Jakobsen

Jim Carrey som den gnavne gamle Scrooge - Photo courtesy of Walt Disney Pictures
Jim Carrey som den gnavne gamle Scrooge i A Christmas Carol - Photo courtesy of Walt Disney Pictures

Robert Zemeckis A Christmas Carol er den klassiske Charles Dickens historie om den nærige gamle gnavpot Scrooge, som juleaften bliver hjemsøgt at tre spøgelser, der gør op med hans fortrængte fortid. Zemeckis, som er manden bag succeser som Tilbage Til Fremtiden filmene og Forrest Gump, har lavet en version af det kanoniseret juleeventyr, som er en flot og hæsblæsende animeret udgave, der i biograferne bliver vist i 3-D.

Det er efterhånden blevet standard at stemmerne til de store animations film, bliver promoveret ligeså meget som var det rigtige skuespillere, der spillede rollerne og det gælder selvfølgelig også denne store satsning fra Disney. I den altoverskyggende hovedrolle som Scrooge, har vi Jim Carrey, som jo for øvrigt  har afskyet julen før, nemlig i rollen som Grinchen fra 2000. Jim Carreys stemme og væsen går rent ind og er med til at gøre filmen både sjov og seværdig. Nu til dags nøjes man jo ikke bare med at synkronisere figurerne efter stemmerne, men skuespillernes ansigtstræk er bygget med ind i figurerne, og pludselig bliver de mere end bare stemmefører for animeret figurer. Det gælder også for Colin Firth og Gary Oldman, der ’spiller’ over for Jim Carrey.  Animationen er virkelig flot og som med de fleste nye animationsfilm, er alt tænkt på ned til den mindste detalje, således at selv figurernes ånde virker troværdig.

For mit vedkommende var det første gang jeg oplevede relanceringen af 3-D. Som sådan var det ikke noget, der ændrede min oplevelse af filmen, men det skal nok være den helt store attraktion hos børnefamilierne, og flot er det da også. Til trods for den flotte animation er det nu ikke noget, man ikke bør være uvant med anno 2009, det er flot, men ikke noget nyt eller revolutionerende. Det gælder også Zemeckis præsentation af historien, som er meget tro originalen, og hvorfor da også ændre på en klassiker?

Selv sproget i filmen er holdt i stil med den måde, man snakkede på i Dickens England i det 1900 århundrede, hvilket er meget fornøjeligt, men gad vide hvor meget af det, der bliver bibeholdt i den danske udgave, for i stedet at tilfredsstille det helt unge publikum. Lad os ikke håbe det, for det er med til at udvaske grænserne mellem voksen og børnefilm, som vi har set med eftertænksomme animationsfilm som Wall-E og den seneste kæmpesucces fra Pixar Op. Som med de fleste klassikere så holder de til evig tid, og A Christmas Carol er bestemt i den kategori, og med Zemeckis habile instruering og med Jim Carrey i top form som den gnavne Scrooge er filmen vellykket, men intet nyt under solen hvad angår den spirende animationsfilm. 

4 ud af 6 stjerner