Ækte Vare

Fenar Ahmad har lavet en god debutfilm, der på trods af sin blanding af et ungdomsdrama, rap biopic og MTV-æstetik formår at ”keep it real”.

Steder som Brøndby Strand virker på overfladen ikke som om, at de har meget at byde på. Det er socialt belastede områder med store grå huse, hvor unge mennesker ikke har meget at bruge deres tid på – udover småkriminalitet og sort arbejde.  Men steder som Brøndby Strand kan også gøre noget særligt ved mennesker, som f.eks. at skabe solide bånd og store drømme blandt dem der bor der.

Den ægte vare

Mikael (Kian Rosenberg Larsson/Gilli ) har sammen med sine venner store drømme om at blive rappere. Han er umiddelbart den i gruppen med det største talent, hvilket fører til, at han en dag bliver spottet af den etablerede rapper Apollo (Rasmus Hammerich). Apollo kan tilbyde Mikael penge, damer og luksus, til gengæld for at han er bliver Apollos sparringspartner. Det nye job virker umiddelbart som en drøm, der går i opfyldelse, men det kommer ikke uden en pris, og Mikael står snart over for nogle vanskelige valg, der skal træffes.

Keep it real

‘Ækte Vare’ er ikke en uforudsigelig film, hvor man ikke ved, hvad der venter hovedpersonen. Dens historie er forholdsvis ligetil og minder lidt om en blanding mellem et dansk ungdomsdrama og rap biopics som f.eks. ’8 Mile’.

Til gengæld byder filmen på meget andet end en forudsigelig historie. Den byder f.eks. på en overbevisende autenticitet, hvilket i høj grad kan tilskrives filmens omgivelser og skuespillere.

Skuespillerne, eller rettere mangel på samme, er en af filmens styrkesider. Mikael og hans venner er ikke uddannede skuespillere, og de kommer rent faktisk fra Brøndby Strand, hvilket skinner igennem i filmen. Deres dialog er delvist improviseret, så den passer til den jargon, drengene bruger i virkeligheden. Dette er med til at skabe en ægthed, som man ikke havde fået med ”rigtige” skuespillere. Man tror på, at Mikael og Tariq (Ali Sivandi) er bedste venner, at deres gruppe er ægte, og at man virkelig er hjemme til middag hos Tariqs familie.

Filmen benytter sig også af mere erfarne skuespillere som f.eks. Rasmus Hammerich og Maria Erwolter. Her er det særligt værd at bemærke Maria, som spiller fantastisk i rollen som Mikaels mor. En naiv mor der måske har fået Mikael, da hun var lidt for ung og som aldrig rigtig selv er blevet voksen.

MTV-æstetik

‘Ækte Vare’ bruger til tider det visuelle som drivkraft til at fortælle filmens historie. Det kommer bl.a. til udtryk, når drengene fester og fyrer den af. Her bliver dialogen fjernet, der bliver filmet i slowmotion og sat fokus på alt det eksplicitte, der hører en rigtig fest til. Man kan sige, at filmen går over i en stil, der minder om den, som man finder i musikvideoer. Dette virker til tider rigtig godt som f.eks. i den scene, hvor der kommer en konfrontation mellem Tariq og Apollo. Men som ‘Ækte Vare’ skrider frem, virker det som om effekten bliver overbrugt og på den måde til tider er med til at gøre filmen langtrukken.

En ukendt kunstner

‘Ækte Vare’ er den Super16-uddannede Fenar Ahmads debutspillefilm. Den er finansieret af New Danish Screen og har været tre år undervejs. Man kan virkelige mærke, at Fenar har brændt for at lave filmen, hvilket er fedt. Jeg håber, at han kan holde det ’swag’, han har haft, mens han lavede den ‘Ækte Vare’, for så er der måske håb forude for kvaliteten i dansk film.