Alt Tilladt – Premiere 12/5/11

Plakaten til Alt Tilladt. Foto: SF Film

Med præmissen ”du får en uge fri fra ægteskabet” følger vi de to ægtemand/wannabe-teenageres Rick(Owen Wilson) og Fred(Jason Sudeikis) kamp for at få fat i (yngre) damer. Det er der kommet en forudsigelig komedie ud af, som åbenlyst forsøger at ramme så bredt og stereotypisk som muligt, hvilket gør humoren mere end bare almindelig plat og svær at grine af i længden.

Tilbage i 1998 brød Farrelly-brødrene ; Bobby og Peter i gennem med den aparte komedie Vild med Mary. Den succes har de siden søgt videreført i film som Me, Myself & Irene og Shallow Hal. Begge er kendetegnet ved at indeholde elementer af fysisk komik taget ud til og over grænsen af det abnorme, det være sig fysisk, som i Shallow Hal eller psykisk som i Me, Myself & Irene. I Hall Pass eller Alt tilladt – en uge uden regler, som filmen inklusiv undertitel er blevet omdøbt til på dansk, er den særlige humor desværre blevet indskrænket til det forudsigelige, der mest får en til at tænke at filmbrødrene for længst er blevet overhalet indenom af Judd Apatow og hans portefølje i form af film, som The 40 Year Old Virgin, og Knocked Up.

Fred(Sudeikis) & Rick(Wilson) nyder en uges frihed fra ægteskabet. Foto: SF Film

Ideen bag Alt tilladt er ligetil. Ægteparrene Rick & Maggie(Jenna Fischer) samt Fred & Grace(Christina Applegate) lever det trygge liv i forstads-amerika. Selvom begge par er lykkeligt gift, afholder det ikke mændene fra at kigge efter andre kvinder, og konerne fra nedladende at sladre om det. Bum. Så blev de første stereotyper sat op. Da de to kvinder snakker med en bekendt og hendes succes med at give manden ”fri fra” ægteskabet ender de begge(dog af vidt forskellige årsager) med at give, hver deres respektive mænd en uges løbepas, til at te sig som de kåde teenagere, de engang var. Bum! Bum! Mænd er og vil altid være drengerøve og kvinder bruger altid list og omvendt psykologi for at få deres vilje. Således skudt af sted, får vi i de to herrer med entourage bl.a. brillante britiske Stephen Merchant, der sætter løjerne i gang ved at uddele hashkager for at spæde en tur på golfbanen lidt op. At Rick fra start har samvittighedskvaler og Fred nærmest det modsatte, fører konstant de to antihelte på glat(og plat) is. Samtidig er konerne taget sammen i sommerhus og der får de (big surprise!) selskab af et mandligt baseballhold. Nu er det store(forudsigelige) spørgsmål: hvem var det hall pass egentlig til?

Alt Tilladt er en potentiel sjov komedie, der med kendte ansigter som Christina Appelgate og Owen Wilson samt solid opbakning på birollelisten i form af Stephen Merchant ogRichard Jenkins, burde udløse flere grin. Udgangspunktet med en uge fri fra ægteskabet er så simpel og genial, at den burde aspirerer til mere end det ridt i amerikansk stereotypisering som filmen ender ud i. Faktisk er det værste ikke filmens manglende humor, men at den i sin fordomsfulde beskrivelse af alt fra kønsroller, race, alder og sociale segmenteringer fremstår hyklerisk, når den gør grin med en fordom ved først at italesætte den, for i næste øjeblik at understrege den som en sandhed. Dermed ikke sagt at filmen ikke har sine platsjove momenter, men de er alle baseret på en billig baggrund, der når eftertanken sætter ind efterlader en med en halvgrim bismag og et snæversynet indtryk.

– Nicolai Meldgaard Eskesen