Arctic

Den brasilianske YouTube sensation Joe Penna træder ud af sin komfortzone, og leverer en gribende smuk historie om overlevelse

Efter et flystyrt danner den overlevende pilot Overgård (Mads Mikkelsen) base i sit ødelagte fly. Det er uvist, præcist hvor lang tid han har været strandet midt på Islands iskappe, men under omstændighederne klarer Overgård sig.

Overgård rystes dog hurtigt ud af sin rutine, da en helikopter forsøger at lande, men styrter ned i en kraftig snestorm. Piloten er død, men copiloten – en russisk kvinde – overlever med et stort sår i maven. Det står nu hurtigt klart, at Overgård må krydse isen for at finde hjælp, og dermed redde kvindens liv.

En chilling præstation

I denne mennesket-mod-naturen fortælling er Mikkelsen stort set alene hele filmen igennem. Hans karakter Overgård står overfor en række livsvalg, der bliver centrum for filmens handling. Med andre ord, er det Mikkelsens sårbare og ærlige skildring af den menneskelige overlevelsesevne, der er det bærende element i Actic.

Uden megen dialog i filmen er det op til seeren at aflæse Overgårds krops- og ansigtsmimik, mens han gennemgår sin farlige rejse gennem Island. Hvilket faktisk kun virker til instruktørens fordel, da denne non-verbale præstation kun forstærker de følelser Overgård gennemgår, og yderligere drager fokus mod den Islandske natur.

En slutning på glatis

Desværre for Penna og Arctic lever filmens overordnede plot ikke op til samspillet mellem Mikkelsens flotte skuespillerpræstation og Islands barske og betagende natur, der fungerer under hele filmen. Filmens slutning er ikke overraskende og ender desværre med at kede publikum mere end noget andet.

Tæt på kuldegysninger

Med instruktør Joe Pennas thriller-overlevelsesfilm debut Arctic, får vi en ny side at se af den ellers velkendte overlevelsesgenre. Gennem Arctic formår Penna at skabe en klog og velovervejet helterolle, Overgård, der modsat mange hovedkarakterer i samme genre, faktisk ved hvordan man overlever.

Denne helt skal træffe den afgørende beslutning, hvorvidt han skal risikere sit eget liv i forsøget på at redde en andens. Spørgsmålet der danner præmissen for Arctic, og som ville være i fare for at opfylde alle lignende klichéer, hvis ikke det var for Mikkelsens ærlige skildring gennem filmen. Hans solopræstation, og det dygtige kameraarbejde over Island, er det der bærer filmen. Og efter min mening, det der adskiller Arctic fra andre overlevelsesfilm.

Copyright: United International Pictures