‘Bad Boys For Life’ er alt, hvad man kunne ønske fra 3’eren til højoktan buddycup-serie

© Sony Pictures

Will Smiths og Martin Lawrences tredje gang som strisserduo er et hyggeligt gensyn, som nok skal underholde alle, der før har hygget sig med ’Bad Boys’

Will Smith og Martin Lawrence, der råber ad hinanden, mens de kører i en fed øse og lytter til Inner Circles reggae klassiker ”Bad Boys” er så 90’er-agtigt en film, som noget kan være. Alligevel fik 90’er hittet en efterfølger i 2003, hvor instruktør Michael Bay nådesløst udtrykte sin glæde for eksplosioner og plat drengerøvshumor. Begge film solgte millioner af biografbilletter og viste, at buddy cop-genrens hovedrolleindehavere også kan bestå af to sorte mænd. Alligevel er det først nu, at den tredje del af Bad Boys-serien, som har været fanget i produktionshelvede i næsten et årti, er kommet i biograferne.

Og jeg vil med overraskende begejstring erklære ’Bad Boys For Life’ for en vellykket 3’er, som giver alt dét, hvad man havde håbet på at få fra Bad Boys.

Gamle og nye vaner
Endnu engang følger vi Will Smith og Martin Lawrence som strisserduoen Mike Lowrey og Marcus Burnett. Marcus er blevet bedstefar og vil gerne gå på pension, mens Mike hellere vil fortsat være den seje detektiv, der tager sagen i egen hånd.

En hævntørstig mexicansk gangsterboss og hans nådesløse søn er dog ude efter Mike, og efter en dramatisk skudepisode må Mike og Markus atter gå sammen for at bringe ro og orden i det kaotiske Miami.

I ægte Bad Boys-stil er plottet en undskyldning for at se Will Smith og Martin Lawrence være seje og fjollede sammen i hæsblæsende action-sekvenser. Der er dog kommet nye boller på suppen, da det gamle makkerpar nu skal arbejde sammen med en gruppe af unge politibetjente.

De unge betjente er ikke vilde med, hvordan Mike og Markus stormer ind og pløkker alle forbrydere ned. Den næste generation foretrækker i stedet at fuldføre politiarbejdet mere distanceret og professionelt.

Som med mange længeventede 3’ere kunne man frygte, at de nye karakterer bare var unødvendige og irriterende fyld, men de ender faktisk med at fungere, fordi både de unge og de ældre må lære ad hinandens metoder for at få ram på skurken. Et klassisk fortællergreb, som jeg ikke havde forventet, at ’Bad Boys for Life’ havde udført så tilfredsstillende.

Et hyggeligt gensyn
’Bad Boys For Life’ er den første Bad Boys-film, som ikke er instrueret af Michael Bay. I stedet har Hollywood valgt at satse på et ungt, belgisk instruktørpar bestående af Adil El Arbi and Bilall Fallah, der hittede i deres hjemland med Romeo og Julie-kærlighedsgangsterdramaet ’Black’.

Udover en veludført sekvens i filmens klimaks, formår instruktørduoen ikke at genskabe de samme vanvittige, bragende aktionssekvenser, som man kunne forvente af Bad Boys-serien. Det gør dog, at 3’eren undgår at blive det trættende eksplosionshelvede, som Michael Bay har været kendt for i snart et årti, og i stedet skaber en standard, veludført actionkomedie, hvor Will Smith og Martin Lawrence viser, at de stadig kan underholde.

Ligesom sine forgængere gør ’Bad Boys For Life’ intet nyt for sin genre og består af flere platte jokes. Samtidig er der stadigvæk fede aktionssekvenser og sjove øjeblikke, som vil tilfredsstille alle, der før har været underholdt af Bad Boys-filmene. Som 3’er i en serie for drengerøve gør ’Bad Boys For Life’ præcis, hvad den skal, og passer fint ind i et 00’er DVD-sæt sammen med de to andre Bad Boys film.