’Ballers’ lukker kampen i rette tid

Smilet er stort og hyggen stadigvæk god, når ’Ballers’ for sidste gang er klar til kamp og til at underholde publikum, så godt som serien kan. (Foto: HBO)

Fænomenet Dwayne ’The Rock’ Johnson er om muligt lige så stor i berømmelse, som i hans monstrøse fysik. Wrestleren har charmeret biografpublikummer med blockbustere som ’Jumanji: Welcome to the Jungle’ og ’Fast & Furious’ filmene, inklusive den nye spin-off ’Fast & Furious: Hobbs and Shaw’.

Lidt mindre kendt er HBO-serien ’Ballers’. Johnson er den tidligere NFL-spiller Spencer Strasmore, som efter karrieren sluttede har arbejdet som finansiel rådgiver for andre spillere.

Sidste sæson sluttede med, at han forlod sin makker Joe (Rob Corddry) og den forretning de havde opbygget sammen, men ambitionerne er stadigvæk tårnhøje hos den legemliggjorte Adonis. Den ultimative mulighed for at blive ejer af et football-hold byder sig og jagten sættes benhårdt ind.

Glitz og guns
Serien er tidligere blevet beskrevet som en sportsversion af den åndsbeslægtede ’Entourage’. Den helt store forskel ligger dog i, at her er (næsten) alle de faste karakterer succesfulde i hver deres metier.

Den tidligere feterede stjernereceiver Rickys (John David Washington, yup, Denzels søn, og han er lige så charmerende som sin far) tid som aktiv spiller lakker mod enden. Hvis der er én ting ’Ballers’ tidligere har fået slået emfatisk fast, så er det at den værste fjende for de überrige, voksne mandebørn er al for megen fritid – det gælder især for Ricky.

På ledelsesgangen kæmper den godmodige kæmpe Charles (Omar Miller) ligeledes med spillere, der ikke kan forvalte deres tid mellem kampe forsvarligt. Et sammensurium af hændelse omhandlende en ekstremt talentfuld spiller skaber kæmpe problemer for alle, og dilemmaet med at håndtere den nye situation med penge og berømmelse overfor fortiden og vennerne fra dengang bliver igen centrum for handlingen, som den har været i tidligere sæsoner.

Hvor mange chancer kan man give en person, som tydeligvis ikke lærer af sine fejltagelser? Spørgsmålet hænger i luften som en ubehagelig duft, man allerhelst vil ignorere men på et eller andet tidspunkt bliver nødt til at forholde sig til.

Sidste udflugt med kliken
Det har aldrig været på grund af de sindsoprivende historier ’Ballers’ har overlevet i snart fem sæsoner. Supersjove og ofte nasty oneliners, som regel fra Corddrys side, gjorde universet til godt selskab. Lysten til at hænge ud med slænget har vedvarende været der, men især i denne sidste sæson er det mærkbart, at det ikke er lige så sjovt at lege med drengene, som det tidligere har været.

Johnson har den altoverskyggende hovedrolle og han forvalter den med præcis den autoritet og karisma, der kræves. Også hos ham er lidt af den kant, som tidligere var der, forsvundet og han bliver for pæn spejderdreng til tider – heldigvis stopper vi nu, så han ikke bliver patetisk, prædikende god.

Femte og sidste omgang ’Ballers’ er underholdning fra start til slut og det helt rigtige punktum for fortællingen om amerikanske fodboldspillere og alt virvaret omkring dem. Solidt skuespil krydret med sjove replikker og interessante øjeblikke gør afskeden en glad en af slagsen og ikke et irriterende minde om, hvad der engang var en god serie.