Beginners – premiere 30/6/2011

Hal og Oliver. Photo courtesy of SF-film.

BEGINNERS

Af Jesper Nielsen

Livet kan være uforudsigeligt, omskifteligt og gående fra virkeligt sjovt til forfærdeligt trist. Beginners er en film som beskæftiger med dette. Det er en film om kærlighed og om kærlighed til livet, en dramakomedie, som behandler et nystartende forhold mellem far og søn. Filmen er instrueret og skrevet af multikunstneren Mike Mills, hvis CV omfatter alt fra spillefilm (Thumbsucker, 2005) til dokumentarfilm (Does Your Soul Have a Cold?, 2007) over pladecovers (Sonic Youth, Beastie Boys) til musikvideoer (Pulp, Moby). Mills er både grafisk designer, kunstner og filmskaber, hvilket til dels kommet til udtryk i hans anden spillefilm Beginners.

Oliver (fornemt spillet af Ewan McGregor, hvis triste ansigtsudtryk er en hel historie i sig selv) er en grafisk designer med flere halvlykkelige forhold bag sig, hvorfor han er indstillet på at gøre noget radikalt anderledes, da han møder den smukke skuespillerinde Anna (Mélanie Laurent, Inglourious Basterds ). Olivers forelskelse i Anna får ham til at mindes sin afdøde far Hal (Christopher Plummers rolle er hele filmen værd. Ved sin blotte tilstedeværelse og uden at overspille gør han det virkelig fremragende).

Hal springer som 75-årig ud af skabet efter 45 års ægteskab for at påbegynde en hel ny tilværelse som homoseksuel, hvilket også bliver begyndelsen på et nyt venskab mellem far og søn. Gennem de fire år som Hal oplever som homoseksuel inden canceren tager over, er vi som biografpublikum vidne til nogle vidunderlige og berigende år med en ærlig livsførelse, hvilket kommer til nogle ret morsomme scener så som Hals opdagelse af ’house music’ og hans morsomme kontaktannoncer. Denne nyfundne livsglæde bestræber Oliver sig på at videreføre til Anna, men Olivers ulykkelige erindringsbilleder fra barndommen af hans mor og far trænger sig hele tiden på, hvorfor Olivers angst for et ulykkeligt kærlighedsforhold til Anna konstant sidder i kroppen på ham.

Filmen er ikke struktureret efter en lineær narrativformel, men er derimod i konstant bevægelse mellem et fortidigt og nutidigt niveau, mellem Olivers erindring om sin far og dennes nyfundne livsglæde, og så tiden med Anna og deres begyndende kærlighedsforhold. Dette fungerer fint og ødelægger eller forvirrer ikke plottet. Især skal Olivers erindringsglimt fra barndommen fremhæves, da Mills udtryk som designer heri kommer til sin ret bl.a. gennem fine og selvstændige stillbilleder (farvestrålende med sort ramme) fra især 1950’erne og 1960’erne. Dette fungerer godt som vidnesbyrd om en tid, hvor homoseksualitet af mange mænd blev gemt væk bag ægteskabets facade grundet konservatismens sejrsgang i USA.

Beginners er en meget personlig film for Mills med mange selvbiografiske træk, og hans ærinde har tydeligvis været at få historien fortalt til så mange som muligt, hvilket desværre holder hans kunstneriske talent på afstand. Beginners forbliver derfor blot en udmærket film for det store publikum.

4 ud af 6 stjerner