Begravet I Fortiden

Dagene hvor man kunne stille spørgsmålstegn ved om Liam Neeson er en badass, har været fortid længe. Der skal dog mere end den irske jernmand til, for at ‘Begravet i fortiden’ skal efterlade et varigt indtryk.

Matthew Scudder (Liam Neeson) er en ex-politimand, der er ex-alkoholiker, som arbejder som privatdetektiv, da han får en gruopvækkende opgave han bare må…. Nej seriøst det er en ny film det her.

Anderledes men ikke bedre
Det grundlæggende plot er langt fra banebrydende, men det er heller ikke en nødvendighed. En mørk detektivthriller skal drives af dyster stemning og fængende karakterer. Liam Neeson leverer vanen tro det sidstnævnte og udviser en blanding af rå maskulinitet og et hærget sind, som er blevet hans kendetegn de seneste år. Ved første øjekast lader det da også til, at filmens univers følger trop.

Fra start gør filmen brug af flere utraditionelle og skæve (i både overført og bogstavelig forstand) kameravinkler, som giver en fornemmelse af at noget nyt og spændende er under opsejling. Forholdsvis hurtigt står det dog klart, at kreativiteten på dette område har taget overhånd, da der i hvert enkelt skud absolut skal panoreres eller filmes fra frø- eller fugleperspektiv i en sådan grad, at det skærer i øjnene, og man hives ud af fiktionens verden, før den for alvor kommer i gang.

Nej vent det er præcis det samme
Det er meningen, at vi skal præsenteres for New Yorks skyggeside, men den ‘Seven’ lignende stemning, som det lader til, at der stræbes efter, er aldrig tæt på at blive opnået. Narkobaroner og seriemordere er ikke nok til at etablere et bæredygtigt univers, og det føles mere som om filmen siger den er mørk og farlig i stedet for at få sit publikum til at føle det.

I sidste ende lægger ‘Begravet i fortiden’ sig op af mange film fra samme genre, og de tilsyneladende kreative og originale lag falder stille og roligt fra hinanden. Da Scudder får følgeskab af en sort teenagedreng, som bliver hans sidekick resten af filmen, går der ganske enkelt så meget ‘Maxi Strisser, Mini Strømer’ i den, at selv ikke Mr. Taken himself kan gøre noget.

https://www.youtube.com/watch?v=O6Ttj9tXzCA