Berlinale 09: dokumentar – Unmistaken Child

Munken Tenzin med sin genfødte 2 årige mester. Kilde: imdb.com

I 2001 dør en af de største nutidige tibetansk-buddhistiske læremestre Lama Konchong. Men som det jo er i tibetanske buddhisme, vil han sjæl reinkarneres og fødes på ny. Det er bare lige at finde denne reinkarnation så tidligt som muligt, for at få ham tilbage til klosteret og genoptræne ham i den buddhistiske lære, så han kan sprede sin kundskab på ny. I Unmistaken Child af Nati Baratz følger vi Konchongs elev munken Tenzin Zopa, der af Dalai Lama er blevet givet ansvaret for at finde dette ”unmistaken child”. Vi følger Tenzin i hans jagt på drengebarnet, der altså kan genkendes ved at opfylde bestemte krav. I læremesterens aske blev det læst, at der skal søges i et bestemt område i det nordlige Indien. Her besøges adskillige familier med småbørn, men ingen er virkelig særlige. Endelig skiller én dreng sig dog ud..

Filmen er yderst interessant og indblikket i det tibetansk-buddhistiske univers er fascinerende. Processens ritualer og den determinerede tro på genfødslen er omgivet mystisk og myter, men er samtidig så ren og ligetil, og der er en energi og glæde, der er svær ikke at påvirkes af. Munken Tenzin har levet hele sit liv i kraft af sin mester, han har aldrig før selv skulle tage valg eller stilling. Derfor er mesterens død en udviklingsproces for ham, hvor han lige pludselig selv bliver noget i kraft af den lille dreng og de bånd, de knytter.

Filmen er perspektiverende med en livsanskuelsen, der ligger så langt fra det vestlige univers og verdenssyn. Det er tankevækkende, når den skildrer drengen og familiens adskillelse, som er nødvendig i forløbet. Fordi det hele foregår med så meget medfølelse og naturlighed slår det mig ikke som krænkende eller umenneskeligt at fratage forældrene retten til deres barn, fordi han (tilfældigvis..) af fremmede mennesker blev bestemt til at udfylde en særlig rolle. Men hvorfor føler jeg ikke på samme måde, når små børn andre steder bliver taget fra deres familier for at oplæres i andre religioner?

En seværdig film om en fascinerende kultur, der sætter gang i mange spørgsmål omkring tro, skæbne og tilfældigheder med de utrolige himalaya-bjerge som settings.