Berlinale 2015: Dag 10

I aftes løb den store prisceremoni endelig af stablen, og vi måtte med stor anger og ærgrelse konstatere, at ingen af os har set guldbjørnevinderen ’Taxi’ af iranske Jafar Panahi.

Filmen er en lang taxatur gennem Teherans gader med skiftende passagerer og ingen ringere end instruktøren selv som chauffør. Kameraet er placeret på instrumentbrættet og indfanger stemningen i taxaen som et billede på stemningen i det iranske samfund.

Ingen bjørn til Malick
Guatemalas bidrag ’Ixcanul’, der var en af vore favoritter, har vundet en sølvbjørn, ligesom både Charlotte Rampling og Tom Courtenay har vundet sølvbjørne for henholdsvis bedste skuespillerinde og bedste skuespiller i Andrew Haighs ’45 Years’.

Terrence Malicks episke ‘Knight of Cups’, der var en af Arthurs store favoritter, vandt hverken guld eller sølv. I vores diskussioner nåede vi da også frem til, at det på en eller anden måde ville være “for nemt” og ligetil, hvis den løb med guldbjørnen.

Listen over vindere kan ses lige her: https://www.berlinale.de/en/das_festival/preise_und_juries/preise_internationale_jury/index.html

Nosferatus favoritter
Da en del af vinderfilmene uheldigvis er undsluppet vores opmærksomhed, eller har måttet vige pladsen for andre titler, kan vi naturligvis ikke udtale os om, hvorvidt de har fortjent deres priser. Alligevel undres vi over, at nogle af vore favoritter må gå tomhændet hjem.

Annes top 3:
1) ’Sworn Virgin’ (Laura Bispuri)
2) ’45 Years’ (Andrew Haigh)
3) ’Ixcanul’ (Jayro Bustamante)

Arthurs top 3:
1) ’Virgin Mountain’ (Dagur Kári)
2) ’Die Abhandene Welt’ (Margarethe von Trotta)
3) ’Knight of Cups’ (Terrence Malick)

Vores sidste dag på Berlinalen 2015 afrundede vi med hver vores film – desværre virkelig ringe begge to, så dem skal vi ikke kede jer med.

Til gengæld vil vi snakke en masse om festivalens bedste film i vores program onsdag d. 18. februar kl. 13-15 på www.universitetsradioen.dk eller 95,5 FM.

Auf Wiederhören!

Arthur og Anne