Bliv filmekspert via Youtubes filmfanatiske univers

Er du vild med alt, der har med film at gøre, og kunne du godt tænke dig at forstå eller værdsætte dem på et dybere niveau?

I denne artikel vil du kunne finde anbefalinger til diverse Youtube-kanaler, der alle specialiserer sig i at analysere og fremhæve aspekter af film, som du måske ellers ikke ville have været opmærksom på. Om end du er interesseret i den musikalske opbygning i ‘Shrek’, eller Harrison Fords småskumle portrættering af elskelige karakterer, så er denne liste for dig.

Hvis du interesserer dig for film compilations, anbefales…

The Solomon Society
Denne kanal producerer montager af filmklip, som fremhæver de samme elementer fra forskellige film. Om end det er filmhistoriens flotteste eller mest undervurderede klip, så har The Solomon Society samlet dem alle i én elegant kompilation. Deres videoer er velklippede og oftest æstetisk smukke i deres udvalg. Det er især The Solomon Societys evne til at påpege de små, men smukke og kunstneriske øjeblikke i en film, som gør den helt speciel. Her kan jeg varmt anbefale deres samling af klip fra film, hvori effekten “Gaussian girl” anvendes – en æstetisk effekt, der får den kvindelige hovedrolles øjne til at skinne, og hendes hud til at gløde. Det er et utrolig smukt trick, som jeg aldrig ville have kunnet genkende, hvis det ikke havde været for denne kanal.

Se derfor:

Soft Focus, Sparkly Eyes

The Most Beautiful Shots in Animation History

The Most Beautiful Shots In Movie History

Hvis du interesserer dig for filmmusik/soundtracks, anbefales…

Sideways
Sideways kan varmt anbefales til enhver, der er fan af musik i film eller bare musik generelt. Kanalen ejes af den stort set anonyme Ethan, der både har en bacheloruddannelse i musik og erfaring med ”Concentration in music composition”, hvilket gør ham utroligt velvidende inden for musikverdenen. Hans interesse for musik, kombineret med hans passion for film, resulterer i nogle af platformens mest øjenåbnende, informerende samt originale analyser af filmmusik. Her kan særligt afsnittet om den musikalske opbygning i ‘Shrek’ eller dét om, hvorfor ‘Avatar’s soundtrack er direkte ironisk, virkelig anbefales.

Se derfor:

Why the Soundtrack to Shrek is Actually Genius

Why the Music in the Live Action Disney Remakes is Worse than you Thought

Why Avatar has the Most Ironic Soundtrack of All Time

Hvis du interesserer dig for top 10-lister, anbefales…

Cinefix
Nej, det er ikke WatchMojo.
Cinefix er en kanal, der specialiserer sig i at lave originale top 10-lister, der fremhæver øjeblikke, aspekter og temaer fra et bredt udvalg af film. Dét, som adskiller Cinefix fra kanaler som den kendte Watchmojo, er deres utroligt specifikke videotitler, deres diversitet i udvalget af film samt deres brede filmviden. Placeringerne på listerne er altid understøttet af en solid begrundelse, og kvaliteten er altid i top. Denne kanals evne til at skabe påskønnelse for bestemte filmtekniske aspekter, som man ellers ikke ville have tænkt over, er guld værd. Her er det især deres video om subjektive øjeblikke i film, som fremhæver filmens fantastiske evne til at udfolde narrativer fra særlige perspektiver.
Som én fans kommentar på deres kanal smukt beskriver overlegenheden: ”Cinefix= 5 star luxury resort, Watchmojo= camping in your mum’s basement”.

Se derfor:

10 Moments of Subjectivity on Film

Top 10 Supporting Roles That Stole The Show

Top 10 Favorite Rule Breaking Films

Hvis du interesserer dig for videoessays, anbefales…

Nerdwriter
Hvis du ikke allerede abonnerer på Nerdwriter, så er det faktisk på tide, at du gør det. Nerdwriters kanal beskrives som en, der ugentligt uploader videoessays, som sætter gang i tankerne. Dette er en ret nøjagtig definition af kanalens yderst intelligente indhold (på nær det med de ugentlige uploads, desværre). Kanalens videoer er velproducerede og meget informative på baggrund af grundig research. Hvis man dertil er interesseret i at bevæge sig ud videoessays, der ikke kun omhandler film, så specialiserer Nerdwriter sig også i at levere videoessays om alt fra kunst og popkultur til politik og historie.

Se derfor:

Arrival: A response To Bad Movies

Parasite’s Perfect Montage

How Ian McKellen Acts With His Eyes

Hvis du interesserer dig for kritiske videoessays, anbefales…

Pop Culture Detective
Hvor Nerdwriter oftest fremhæver mesterfulde øjeblikke eller tekniske højdepunkter i film, så har Pop Culture Detectives videoessays en mere kritisk vinkel. Pop Culture Detectives videoer omhandler ofte en kritik af de kontroversielle, upassende og direkte amoralske øjeblikke, der ofte forekommer i store hollywoodfilm. Det interessante ved denne kanal er, hvor uopmærksom, man kan være på mange af de problematikker, der fremhæves i disse film. Det er ikke før, de bliver pointeret på denne velformulerede facon, at man får øjnene op for deres effekt. Emner, der førhen har eksisteret ubemærket – såsom seksualiseringen af kvinders uvidenhed og romantiseringen af mænds aggressivitet – bliver her bragt frem i lyset og man ender ofte med at blive blæst totalt bagover af deres tilstedeværelse i mange populære film.

Se derfor:

Born Sexy Yesterday

Sexual Assault of Men Played For Laughs

Predatory Romance In Harrison Ford Movies

Honorable mention: Hvis du mangler nogen at se film med, anbefales…

Pretty Much It
Dette er ikke en kanal, der decideret analyserer film, MEN de leverer derimod fantastisk morsomme kommentarspor til alverdens film. Duoen består af Eric og Jacob, der begge er kæmpe filmfanatikere. Det afholder dem dog ikke fra at lave sjov med stort set alle slags film, og samtidig udvise stor værdsættelse for deres kunstneriske aspekter.
Abonnerer man på deres Patreon, en månedlig betalingstjeneste for uafhængige ‘content creators’, kan man downloade kommentarspor til hele film, men man kan også nøjes med at se højdepunkter fra deres indspilning på YouTube. Hvis man ofte sidder og ser film alene, er det næsten som at se film med to af sine særdeles sjove venner. (Go Tigers!)

Se derfor:

FIRST TIME WATCHING EVERY *TWILIGHT* MOVIE (REACTIONS)

MOST OF THE HARRY POTTER SERIES MAKES NO SENSE (MARATHON REACTIONS)

*SPY KIDS* IS BETTER THAN *SKY HIGH* DON’T @ ME

Dette var bare et uddrag af de mange fantastiske Youtube-kanaler, der helt gratis leverer indsigtsfulde og velovervejede analyser af film og genrer, som både er velkendte og totalt fremmede for os. Ser man først én, bliver man hurtigt anbefalet en ny, og så har man pludseligt set 30 videoer om valget af farver i ‘Saw’-universet. Forhåbentligt kan anbefalingerne fungere som et gateway-drug til Youtubes univers af filmfanatiske videoskabere.