Blue Valentine – Premiere 4/8/11

Der bliver ikke sparet på nærbilleder af Ryans Gosling og Michelle Willams trøstesløse ansigter i Blue Valentine - Photo courtesy of Vester Vov Vov

Af Jonas Kim Jakobsen

Den Amerikanske indie-film Blue Valentine der havde premiere i USA sidste år får nu dansk premiere i Vester Vov Vov på Vesterbro.

I filmen følger vi det unge ægtepar Dean (Ryan Gosling) og Cindy (Michelle Williams), der lige lovligt tidligt er kørt træt i deres ægteskab som dog har udmøntet sig i en yndig lille datter. Stille og roligt bliver man introduceret for deres fastlåste liv, hvor spændingerne og alle frustrationerne luer lige under overfladen. Samtidig med denne historie bliver der klippet til de tidlige og lykkelige øjeblikke i deres forhold da de mødte hinanden.

Instruktøren Derek Cianfrance har kastet sig ud i et ambitiøst amerikansk indie- kammerspil. Mange af Dean og Cindy’s problemer bliver udstillet gennem nervøse nærbilleder af urolige ansigter og hænder, der ligger op til et endeligt opgør. Stilen, der har den effekt at man føler man er en flue på væggen, er kendt fra den tjekkiske neorealisme, og filmen gør da også brug af håndholdt kamera, og det er nærliggende at tænke at instruktøren kunne have været inspireret af de danske dogmefilm.

Blue Valentine balancerer på grænsen mellem at være en rigtig god film til at være lettere irriterende. Samspillet mellem Ryan Gosling og Michelle Williams er hele tiden i front, og de spiller godt, men deres forhold bliver præsenteret i et indie-cute lys som f.eks. da Dean spiller ukulele for Cindy mens hun danser til i en længere indstilling. Sekvenser som denne bliver trættende i filmens næsten to timer lange spilletid.

Historien er såmænd god og relevant i forhold til den unge generation der sætter individet og drømmene først, men samtidig vil have ægte kærlighed, hvilket kan være svært i den virkelige verden. Symbolikken bliver dog lige lovlig tyk når der bliver brat klippet mellem Dean og Cindys ’lykkelige’ fortid og den svære nutid.

Tidligt kan man regne historiens forløb, hvilket ikke er et problem i sig selv, men filmens irriterende tendenser taget i betragtning bliver Blue Valentine et lige lovligt langt og tungt selskab.

3 ud af 6 stjerner