Book Club

Copyright: Nordisk Film

Fire powerkvinder over de tres viser, at livet og kærligheden kun rinder ud, hvis du selv lader den.  

Jeg husker alt for tydeligt, dengang jeg som teenager henslængt spurgte min 70årige nabo, om hun i sit aleneliv stadig havde sex. For svaret var et stort rungende JA. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig et så prompte og efterfølgende detaljeret svar, og med min lidt for livlige fantasi nåede jeg per automatik at danne billeder i mit hoved, som jeg stadig husker den dag i dag. Jaiks!

Fire superkvinder. Fire veninder. Alle omkring de 67 år. En gang om måneden mødes de i deres lille bogklub for at tale om månedens bog, som de skiftevis vælger til hinanden. En dag introducerer den frisindede Vivian (Jane Fonda) bogen Fifty Shades of Grey, og alle fire veninders liv tager en ny drejning. For skal livet gå i stå, bare fordi samfundet dikterer det?

Med sådan et stjernespækket kvindeligt cast – i disse #metoo tider – kunne man frygte, at kvinderne skulle på banen for at vise, hvor skabet skulle stå, én gang for alle. Men hele filmen summer af en fantastisk selvironi, som gør, at man både griner med dem, men i den grad også af dem. Det er en balance, som i dette tilfælde fungerer rigtig godt. ’Book Club’ er virkelig sjov, uanset om du har læst Fifty Shades of Grey eller ej.

Opgør med stereotyperne
Kvinder over 50, og specielt de rynkede af slagsen, er i amerikanske film nærmest som at møde en dinosaur på strøget i København. Derfor var det også enormt befriende at møde disse fire ældre kvindelige hovedpersoner. Dog spiller de kvinder, som er en del yngre end deres virkelige aldre, og Jane Fonda, bevares, har meget tydeligt fået fjernet minimum 13 år af sin ældningsproces. Men det bliver der ikke lagt skjul på, hvilket skaber nogle virkelig sjove dialogscener.

Normalt er enken grå og trist, fordi det er hårdt at miste den, man har delt sit liv med. Her er hun, trods sit tab, glad og sprudlende. Ligesom katte-damen plejer at være den mærkelige uden håb, fremstilles hun her på slap line, top akavet og pinlig. Alle kvinderne kaster efter mødet med Christian Grey bolden op i luften og er med åbent sind klar på, hvor end den lander. Det er livsbekræftende, rørende og humoristisk på højt plan.

Der lægges ikke skjul på holdningen til, at mænd kan være en smule langsomme i optrækket og måske også en smule vattede, men de mænd, som dukker op i denne skønne romantiske komedie, tør se disse stærke kvinder i øjnene og udfordre deres holdninger og standpunkter.

To rynkede rosiner
Fordi kærlighed mellem ældre mennesker vises så sjældent, bliver det lidt som at se sine forældre kysse, når to rynkede gamle filtres sammen. Det er bare akavet i sig selv, og alligevel havde det ikke gjort noget, hvis der var mere af det. Og det siger jeg trods min halvtraumatiske oplevelse hos min gamle, åbenbart meget seksuelt aktive, kvindelige nabo.

Foto: Paramount Pictures