Buster Festival 19/09/09 – The Exploding Girl

Kærlighed og flirt, ungdom og problemer – film! Et bedre mix af følelser og omgivelser findes næppe. Og det er netop det, Buster Festivalens ungdomsprogram i høj grad lægger vægt på. Buster er ikke mange dage gammel, men der er allerede godt gang i den. Filmene kører og især unge filmglade mennesker strømmer i biograferne i det ellers pragtfulde sensommervejr.

Jeg var netop inde og se den amerikanske The Exploding Girl i Grand Teatret. Den er skrevet og instrueret af Bradley Rust Gray, der tidligere har vundet priser på Sundance og Berlin festivalerne. The Exploding Girl er en forsigtig (nogen vil måske kalde den lidt langsom og småkedelig) kærlighedsfortælling, der hele tiden bevæger sig lige under overfladen i en meget stilfærdig flirt. Den handler om pigen Ivy, som på yndefuld vis spilles af Zoe Kazan, der tidligere har medvirket i større film som Revolutionary Road og In the Valley of Elah, og drengen Al (spillet af Mark Rendall), der som barndomsvenner tilbringer sommeren sammen hjemme fra college.

Festivalprogrammet beskriver selv filmen på følgende måde: “der er ingen voldsomme udsving i Bradley Rust Grays harmoniske, filmiske ungdomsflirt, men under den afdæmpede overflade sitrer det stille drama og venter på at eksplodere”. Jeg fik mig en kort snak med en lille del af ungdomsjuryen, der også havde set filmen. De virkede enige om, at den såkaldte “afdæmpede overflade” var lidt for afdæmpet og lidt for hæmmende for det egentlige drama, der kunne udspille sig. Filmen er sød og fin, men bliver en smule kedelig og udramatisk.

Filmen vises i CinemaxX onsdag d. 23. kl 10.30 og i Palads fredag d. 25. kl 12.00.