Blog #1: Buster Filmfestival

Buster Oregon Mortensen kan trylle. Hans farfar var kanonkonge, han er cykelbud, og så er han forelsket i Joanna. Men vigtigst af alt er Buster et barn. Var han ikke det, havde Bjarne Reuter nok ikke skrevet om ham, ligesom det hverken var blevet til efterfølgende film eller tv-serie. Men Buster er ikke den eneste barnlige sjæl, der er blevet portrætteret på film. En lang række film sætter fokus på alderen mellem de første spæde barneår og den turbulente ungdomstid.

Og det er disse film, som Buster Filmfestival handler om. Den navnebroderlige festival til ovennævnte tryllekunster trækker i dagene fra den 5. – 15. september børn og unge til biograferne for at se film om, ja, børn og unge. For 13. år i træk endda.

Og børn var der i hvert fald nok af foran Palads i København, da Buster Filmfestival holdt åbningsgalla torsdag morgen – langt før enhver respektiv biografgænger ville have sat sin bagdel på de velourpolstrede sæder. I selskab med bedsteforældre, skolelærere eller blot med hinanden stod de små mennesker i rækker, to-og-to – eller kravlede op og ned af statuerne på Axel Torv. Lige indtil at dørene til den pastelfarvede bygning gik op, og festivaldirektørinde, Füsun Eriksen, trådte ud og vinkede publikum ind i selskab med festivalens maskot; den rødklædte, evigt glade dreng med det lyse pjuskede hår, Buster.

Der var i anledning af den store åbning blevet skænket en lind strøm af kanelsnegle og kakaomælk til de små størrelser. Prisværdigt som det var, virkede det en anelse uigennemtænkt, da barnlig aktivitet som bekendt er proportionelt stigende med indtagelsen af sukker. Men til at styre løjerne var børnekanalen Ramasjangs egen værtsdarling, Signe Linde, der med erfaren hånd styrede børnene på plads med små formaninger om ikke at tisse i bukserne eller spilde af kakaoen.

Til et ægte åbningsgalla hører der sig prominente gæster, og i Busters tilfælde var det hele Danmarks kulturminister, Marianne Jelved, som i dagens anledning gik på scenen til lyden af et børnekor, der af lungernes fulde kraft, på sang, lykønskede den 70-årige med fødselsdagen. Trods alderens tyngende dimension, postulerede ministeren, at hun selv havde været barn engang og opfordrede det unge publikum til at lytte til et gammelt livs erfaring; tro på dig selv lige meget hvad livet byder på af udfordringer. En kommentar til ungerne, såvel som til Jelveds eget bagland, lod det til.

Et råd der gik fint i tråd med tematikken i den film, der var blevet valgt til at åbne de 10 dages festival for børn- og unge. Flyvemaskiner hed filmen og er Pixars nyeste satsning og en efterfølger til de to film i Biler-serien. Selvfølgelig i dagens anledning vist i 3D  – det er jo en børnefilmsfestival. Men også en dansk en af slagsen, så med tanke på festivalens udfordrende program, hvor emner som døden, inklusion og filosofi er på plakaten, var et Disney-brag måske en smule malplaceret som åbningsfilm. Heldigvis gik både animationerne og den skræddersyede historie om en underdogs svære vej til toppen rent ind hos det yngste publikum. Så hvad mere kan man ønske sig?

Buster Filmfestival viser børne- og ungdomsfilm i en række udvalgte biografer i dagene 5. – 15. september. Nosferatu rapporterer fra alle festivalens dage.