Chronicle – Premiere 19/4/2012

Andrew, Matt og Steve dækker tilsammen de mest typiske highschool-drenge stereotyper. Vi har den socialt akavede og introverte der dagligt udsættes for mobning, den små-filosoferende og all-round good guy og den hyperpopulære skoleengagerede type. Disse tre danner et umage, men stærkt trekløver efter opdagelsen af en krystallignende underjordisk sten, som de efter at have været i kontakt med får telekinetiske evner. I begyndelsen eksperimenterer de forsigtigt og nysgerrigt med deres nyfundne kræfter, men langsomt opdager de at kræfterne er som en muskel der bliver større og stærkere jo mere den bliver trænet. Herefter skifter filmens tone, der hidtil har været humoristisk og let, til det dystre, og deres voksende uforsigtighed med kræfterne får grelle konsekvenser for flere at de implicerede karakterer.

Denne eklektiske videreudvikling af den klassiske superheltegenre afviger netop fra den klassiske da kræfterne ikke bliver brugt til at redde menneskeheden fra ondskab eller andre lignende klicheer. Kræfterne er givet uden forklaring og uden skjult agenda. Der er ingen kapper eller superheltedragter. Endnu mere bemærkelsesværdigt ved benyttelsen af superkræfterne er, at kræfterne, modsat andre superheltefilmi spiller en rolle I sig selv da de ikke figurerer som en naturlig del I filmens egen realitet. Vi som publikum lærer samtidig med karaktererne hvordan disse superkræfter kan bruges og udnyttes.

Det interessante ved Chronicle er det psykologiske aspekt hvori spørgsmålet ”Hvad ville DU gøre hvis du fik superkræfter?” bliver behandlet. Filmen svarer selv på dette spørgsmål ved hjælp af de forskellige karakterer, nemlig ”ingenting” hvis du er lykkelig, tilpasset og populær og ”rigtig meget” hvis det modsatte er tilfældet. Udviklingsprocessen som drengene gennemgår giver publikum en dybere personkarakteristik af drengene da de hver har deres ideer og moralske koder for hvad der er etisk korrekt at bruge kræfterne til.

Filmens realistiske lag bliver ydermere intensiveret af at den også er lavet i “found footage” stilen, så hele historien bliver fortalt gennem en af karakterenes kameraer, hvilket giver den et mere autentisk feel.

Chronicle er en teen sci-fi superheltefilm der formår, trods genreplaceringen, at virke frisk og original og puste liv i de ellers slidte superhelt- og found footage genrer.