Coco

https://vignette.wikia.nocookie.net/disney/images/1/14/Coco_poster.png/revision/latest?cb=20170912170727

Intet kan få voksne mænd til at tude som Pixar-film – og hvis det er, hvad der gør dem gode, må ’Coco’ være blandt de bedste.

Siden 2009s fremragende ’Op’ har den amerikanske animationsgigant Pixar haft svært ved at leve op til sit eget høje niveau, der blev lagt med ’Toy Story’ tilbage i 1995. De seneste mange år har studiet produceret en række middelmådige efterfølgere og skuffende originalfilm, hvoraf kun ’Inderst inde’ virkelig skilte sig ud. Er ’Coco’ filmen, der atter kan sikre Pixar titlen som kongerne af animationsfilm? Også i den grad!

Big trouble in little Santa Cecilia
Miguel er 12 år gammel og elsker musik samt idolet Ernesto de la Cruz: den elskede musiker der nærmest dyrkes som en helgen i denne computerskabte version af Mexico. Den afdøde nationalhelt stammede selv fra Miguels lille støvede hjemby, Santa Cecilia, der for en 12-årig dagdrømmer med udlængsel udgør et lukket fængsel. Det skyldes den lille purks formynderiske familie, der har bandlyst al musik. Desværre for Miguel forlod tipoldemors musikerkæreste hende og deres barn, og i vrede og sorg afsvor hun musikken og al dens væsen.

Familietraumet truer med at ødelægge stakkels Miguel, hvis musikalitet ikke kan tøjles. I et forudsigeligt ungdomsoprør mod de familiære fangevogtere tager begivenhederne en uventet drejning, og vor helt befinder sig pludselig i de dødes land omgivet af dets befolkning af sjæle.

Dia de los Muertos
Handlingen udspiller sig på De Dødes Dag – den fascinerende mexicanske fejring den 1. og 2. november, hvor der bygges bro mellem de dødes og de levendes riger, således at familiemedlemmerne i førstnævnte kan besøge deres nulevende elskede. Et genialt tema for en børnefilm, da den derved kommer til at handle om vores eget forhold til død og savn. En tematik der om noget fylder mere jo ældre man er. Resultatet er en voksenfilm forklædt som børnefilm, hvilket kan siges om mange af de bedste Pixar-film, men som her lykkes til ug med kryds og slange.

De dødes rige formår også at være en af de mest storslåede og memorable universer nogensinde skabt i en animationsfilm. Baseret på autentiske mexicanske afbildninger og arkitektur forkæles publikum visuelt med en skeletbefolket storby med så mange huse, farver, fabeldyr, detaljer og indbyggere, at man næsten taber kæben! I denne magiske verden får Miguel hjælp af den forhutlede Hector, og sammen må de løse mysteriet om Miguels musikalske rødder og sende ham hjem til vores verden.

Kulturel appropriation eller hyldest?
Filmens mexicanske tema er ikke blot et baggrundstæppe for endnu en generisk Hollywood-fortælling. Skaberne har igennem 3 år arbejdet tæt sammen med mexicanske kulturelle rådgivere og været på gentagne læringsophold i landet. Alle stemmeskuespillere er af latinamerikansk afstamning og det vidunderlige mariachi-soundtrack er skabt af mexicanske musikere. De dødes dag er ikke en gimmick, men udgør derimod rygraden af fortællingen, der reelt forsøger at give et ærligt blik ind i dagens kulturelle betydning for det mexicanske folk. Det er ikke tilfældigt, at Coco allerede er den bedst indtjenende film i Mexicos historie. Vil man efter filmen selv lære mere om Dia de los Muertos, så skal man skynde sig at købe en billet til Moesgaard Museums udstilling om emnet.

Afsti afsted til biffen
Ideen om det passionerede barn der skal gøre oprør mod sin familie er ikke ny. Ligeledes er en række plottwists undervejs ret forudsigelige. Alligevel skygger det ikke for den samlede oplevelse, der i sidste ende vinder på den dybe tematik og perfekte audiovisuelle udførsel. Stemmeskuepil er fortrinligt hele vejen rundt, men især Hector (Gael Gercía Bernal) og Miguel (Anthony Gonzales) skiller sig ud – de skifter problemløst mellem engelsk og mexicansk uden at det får indflydelse på forståelsen. Sammen udgør de en charmerende og velafrundet duo, der med sikkerhed opnår legendestatus inden for genren.

Se den snarest og helst på originalsprog. De autentiske, mexicanske rødder er en stor del af ’Coco’s charme og succes, og dem kan de fortrinsvis pæredanske stemmeskuespillere næppe hamle op med.

Foto: disney.wikia.com