CPH PIX 2016: Optakt – Det ser vi frem til

Følg med når Nosferatu dækker de kommende dage af dette års PIX-festival. Vi lister 6 film, vi i hvert fald ikke vil gå glip af.

Fra den 27.10 til 09.11 fylder CPH PIX Københavns biografer med det nyeste og mest bemærkelsesværdige fra filmmediets verden. Over 200 udvalgte filmperler fra hele verden får visninger, og der bliver budt på alt fra grænsesøgende indiefilm (som man ellers ikke vil få mulighed for at se) til en Hollywood-basker som Marvels ’Doctor Strange.’ CPH PIX er Danmarks største festival for fiktionsfilm og et must for enhver filminteresseret.

Gennem hele festivalen vil Nosferatus skribenter Emil Pyndt og Anna Pandrup berette om deres filmoplevelser; de forfærdelige såvel som de uforglemmelige. Både hvad du ikke må og skal undgå! De har til at begynde med fundet frem til 6 uundgåelige filmperler, der kan skærpe appetitten til at se en hulens masse film. Enhver smag er repræsenteret når kærlighed, konspirationsteorier og zombieepidemier indtager Københavns biografer. Det er bare om at komme i gang.

Train to Busan

Har man set Bong Joon Hos ’Snowpiercer’ ved man, at togkørsel ikke altid er lige sikkert. Farerne lurer lige om hjørnet i de lange, aflukkede metalslanger. I ’Train to Busan’ udbryder en zombie-virus på et tog fra Seoul til Busan. Togets passagerer må nu forsøge at overleve den lange tur på tværs af Sydkorea. Det munder ud i en voldelig og brutal kamp for overlevelse i højt tempo og med ubærlig suspense.

Sang-ho Yeon debuterer som live-action instruktør med ’Train to Busan’, men har før lavet flere animationsfilm – deriblandt ’Seoul Station’, som også vises på dette års CPH PIX.

Vises d. 28/10 23:59 i Palads

American Honey

Den anerkendte, britiske instruktør Andrea Arnold vandt ved årets Cannes-festival Juryens pris for denne næsten tre timer lange road movie. Spillefilmsdebutanten Sasha Lane spiller den unge kvinde Star, der efter en hård opvækst bryder med sine rødder i mødet med Jake, spillet af provokunstner/internetdarling/Hollywoodstjerne Shia LaBeouf. De to elskende rejser i selskab med en flok magasinsælgere gennem USA i en sanselig og billedsmuk skildring af ungdomssind, frihedstrang og larmende løsrivelse. Det filmiske roadtrip har fået rosende ord med på vejen (no pun intended) fra hele verden og bliver uden tvivl en af festivalens store oplevelser.

Vises d. 27/10 21:15 i Grand Teatret og d. 05/11 19:15 i Empire 

Operation Avalanche

’Operation Avalanche’ drejer sig om en gruppe CIA-agenter, der skal gå undercover som dokumentarister hos NASA i 1967 under månekapløbet. De har en forhåbning om at afsløre en russisk muldvarp, men finder i stedet ud af, at USA faktisk ikke er i stand til at sende en mand til månen, og få ham hjem igen. Agenterne får til opgave at fabrikere månelandingen, altså producere den famøse video af den første mand på månen sammen med selveste Stanley Kubrick.

Igennem et 16mm håndholdt kamera bliver 60er æstetikken for alvor gennemført. Udtrykket er aggressivt og kaotisk: man forener virkeligheden med billedet. Filmen er en actionpræget mockumentary, om en af de største konspirationsteorier. Spændende bliver det, om filmen faktisk udstiller konspirationen som humoristisk eller om den formår at skabe tvivl om fakta.

Vises d. 27/10 19:30 i Empire, d. 30/10 19:00 i Øst for Paradis og d. 02/11 19:00 i Palads

Zoology

Den midaldrende Natasha lever et liv præget af nedgang. Hun bor hos hendes dominerende mor og bliver mobbet af hendes kvindelige kollegaer i den lokale zoo. En livskvalitet kommer frem, den morgen hun vågner op og ser, at hun har fået en lang lyserød hale. Natasha udvikler et forhold til en ung flot læge og går fra usynlig pebermø til vild vixen.

PIX’s brede serie af Østeuropæiske film (’Bad Ass East’) byder på en masse interessante konfliktprægede fortællinger med en dyster østeuropæisk æstetik. ’Zoology’ er især værd at se frem til idet den blander socialrealistisk kærlighedsfortælling med surrealisme: at hun får en hale er simpelthen absurd og morsomt. Temaet om en midaldrende ensom kvinde med en fortrængt lyst som bryder ud, er fascinerende og rammer et ømt punkt.

Vises d. 29/10 16:30 i Dagmar, d. 04/11 17:30 i Empire og d. 08/11 19:00 i Edison

Desierto

’Desierto’ må, i hvert fald på papiret, siges at være et ret interessant projekt. Filmen omhandler en gruppe mexicanske flygtninge, der kæmper for at krydse grænsen til USA. De støder dog på problemer fra uventet kant, da en amerikansk redneck ønsker dem en anden skæbne. Filmen må derfor siges at være yderst relevant i en tid, hvor USA’s behandling af mexicanere bliver diskuteret på livet løs.

Det er ’Gravity’-instruktøren Alfonso Cuaróns søn Jonás Cuarón, der har skrevet og instrueret ’Desierto’ og med sig har han den fremadstormende skuespiller Gael Garcia Bernal i hovedrollen. Sammen har de skabt en hæsblæsende thriller, der både leverer intens spænding og stof til eftertanke.

Vises d. 30/10 14:30 i Edison og d. 03/11 22:00 i Cinemateket

The Greasy Strangler

Filmen skildrer en far og søn, der en dag møder den sexede Janet. En konkurrence begynder, og et drama mellem søn og far opstår: hvem kan få sexede Janets kærlighed? Samtidig går en morder dyppet i fedt rundt i gaderne om natten og kvæler folk til livs.

I Københavns gadebillede har man næsten ikke kunne undgå at støde på plakaten af den langhårede gamle mand i pink turtleneck og shorts. PIX reklamerer for festivalen med denne film, og man forstår hvorfor, efter at have set traileren. Den chokerer, er drønende morsom og ikke mindst er den grotesk ulækker. Filmen kommer man til at hade eller elske, og har allerede kultpotentiale.

Vises d. 29/10 21:00 i Edison, d. 04/11 21:30 i Grand Teatret og d. 07/11 22:30 i Empire