Crazy, stupid, love – Premiere 8/9/11

Afstanden er stor i mere end en forstand mellem Cal(Steve Carell) og Emily(Julianne Moore). Foto: SF Film

Da Cal(Steve Carell) ved filmens start på en restaurant præsenteres for sin kone Emilys(Julianne Moore) beslutning om at ville skilles, slår det ham helt ud. Han nægter at tale om det, selvom hun tydeligvis har fortrudt og stadig elsker ham. I bilen på vej hjem i desperation over hans tavshed, begynder Emily at diske om med detaljer om sin affære med en kollega på arbejdet. Cal får nok og truer med stå ud af bilen og gå. Den trussel effektueres få sekunder senere, vel at mærke imens bilen stadig kører.

Denne tragikomiske scene er meget sigende for hvad manusforfatterne og instruktørparret Gleen Ficarra & John Requa kan og gør filmen igennem. Her er en humor, som det ene øjeblik er grovkornet og plat som i Judd Apatows film og det næste er klassisk screwball med hurtigflyvende og velturneret dialog.

Nå, men tilbage til filmens setup, hvor vi i næste sekvens møder Cals mandlige modsætning; Jacob(Ryan Gosling). Jacob gør sig som velklædt Dario og forfører damer til højre og venstre. Han har næsten altid held med at score kvinder ved at følge nogle simple gentlemanregler(spørge om de vil have en drink, give komplimenter osv.) . De virker dog ikke lige på Hannah(Emma Stone), som afviser ham samtidig med at veninden savler over Jacobs velinstuderede rutine, hvilket kun gør scenen sjovere, da vi ifølge genrekonventionerne ved at de to nok skal ende sammen på trods af alt. Igen er der points til filmskaberne, da de formår at twiste et par overraskelser ind, som denne anmelder ikke havde set komme.

Well, I digress, som de siger i det engelske, for vi er faktisk ikke færdig med Crazy, stupid, loves start, som meget elegant introducerer alle filmens karakterer og konflikter. Cal og Emily har alt imens de har været på restaurant fået de to mindste børn passet(den ældste er flyttet hjemmefra) af  den 16 år gamle Jessica(Analeigh Tipton), der er hemmeligt forelsket i Cal. Hun bliver til gengæld beundret af familiens tre år yngre knægt Robbie(Jonah Bobo). En kærlighed han proklamerer højt og med eftertryk umiddelbart efter at Jessica er kommet til at se ham onanerer på sit værelse med ordene” Det var dig jeg tænkte på, imens jeg gjorde det!”.

Crazy, Stupid, Love er en moderne romantisk forvekslingskomedie, der har utallige scener, hvor humoren portrætteres det moderne (privat)livs socialisering. Her spiddes på en og samme tid det overfladiske men forførende singleliv, som Jacob lever og det trygge lettere kiksede familieliv som Cal praktiserer. Begge har tydeligvis noget de kan lære af hinanden, og filmens trumf er at ingen af de to fremhæves som specielt bedre end den anden. En tendens som amerikanske film ellers er slem til i form af moralisering overfor singletilværelsens udskejelser.

Læg hertil at filmen er proppet med jokes af enhver art også af den filmnørdede slags, som da Cal konstaterer at Jacob har lavet en Mr. Miyagi med ham ud i den svære kunst at charmerer damer. Oven i de allerede nævnte skuespillere gode præstationer højnes filmen af mindre, men sublime præstationer af Kevin Bacon, som Emilys arbejdsaffære og Marissa Tomei som Cals første one-night stand.

Crazy, stupid, love er så afgjort værd at se da den på underholdene vis faktisk har noget på hjerte og en morale, der på trods af en pladderromantisk slutning så afgjort er et biografbesøg værd!