Crimson Peak

Guillermo del Toro rammer langt fra sin sædvanlige standard i denne kliché-fyldte gyser, der ikke ender som andet end en glorificeret B-film.

Vi befinder os i slut 1800/start 1900tallet, hvor den unge Edith Cushing (Mia Wasikowska) lever et ensomt liv med sin far. Hun ønsker sig at blive forfatter, men hun kan ikke blive taget seriøst på grund af sit køn. Alle hendes drømme og planer ændrer sig imidlertid, da den charmerende Thomas Sharpe (Tom Hiddleston) kommer til byen. Han er kommet helt fra England, og snart er Edith på vej til Thomas fædreland som hans nye kone.

Hele denne første del af historien er efter min mening alt for lang og alt for stereotyp. Edith minder til forveksling om en disney-prinsesse som Jasmin fra ’Aladdin’ (1992) eller Merida fra ’Modig’ (2012). Filmen forsøger at fremstille hende som en stærk kvinde, der sætter foden i jorden for kvinders rettigheder, men i virkeligheden bliver hun ikke til andet end en forkælet møgunge. Hun er trods alt en pige fra de højere lag, som får alt, hvad hun peger på.

Knirkende vægge, der virker

Endelig ankommer vi til Thomas Sharpes hjem: En gammel, ødelagt villa med hul i taget og spøgelser overalt. Dette er, hvad vi har glædet os til ud fra trailere og titel, og hele første akt kan tilgives, hvis uhyggen virker.

Settet er fantastisk flot. Den gamle villa er ekstremt stemningsfuld, og når spøgelserne begynder at dukke op, er de både smukt designet og meget overbevisende. I omkring tre kvarter virker filmen rigtig godt, men da spøgelsernes rolle og de egentlige antagonister afsløres, falder filmen fuldstændig til jorden. Uhygge og det ekstraordinære kastes til side for et usammenhængende og klichéfyldt plot.

Film, der falder sammen

Jeg synes simpelthen, historien i ’Crimson Peak’ er dårlig. Jeg synes også, hele filmen er dårligt skrevet. Guillermo del Toro har instrueret denne film, men der er meget langt fra ’Pans Labyrint’ til dette underlige miskmask af en Paramount-gyser og et alt for højt budget.

Tom Hiddleston er ganske udmærket i rollen som Thomas Sharpe, men når alt kommer til alt, har karakteren bare intet at byde på. Der er ikke rigtig nogen roller, man kan brillere i i denne film, da de alle er så konstruerede og så dårligt skrevet. Der er ikke særlig god kemi mellem nogen af skuespillerne, og de forhold, de skal forstille at have, virker alle som et kunstige.

Jeg var ganske glimrende underholdt i lidt under halvdelen af denne film, men resten er for at være helt ærlig elendigt. Hvis du savner en god spøgelseshistorie, vil jeg anbefale ’Børnehjemmet’ (2007), som del Toro har produceret. Spring ’Crimson Peak’ over.