De Syv Samuraier – Repremiere 24/03/2011

Plakaten til De Syv Samuraier. Foto: Vester Vov Vov

Af Martin Wolsgaard.

Akira Kurosawas De Syv Samuraier er ikke kun en stor film i sin egen ret, men også kilden til en genre, der har flydt gennem resten af det tyvende århundrede. Dette var den første film, hvor et hold af helte samles for at udføre en mission – en idé, som affødte utallige af senere krigs-, røveri- og kapringsfilm. Den har nu repremiere i digital udgave i Vester Vov Vov som et led i deres ”Mesterværker i HD”-serie. Og aldrig har dette mesterværk stået så knivskarpt på lærredet.

Formålet var for Kurosawa at lave en samuraifilm, der var forankret i den gamle japanske kultur samtidig med, at den argumenterede for en fleksibel humanisme i stedet for rigide traditioner. En af de centrale pointer De Syv Samuraier er, at samuraier og de landsbybeboerne, der ansætter dem, er af forskellige samfundsklasser, og således aldrig må blandes. Ære, oprigtighed og integritet bliver således kernebudskaber i denne fabelagtige storfilm.

De Syv Samuraier er bestemt lang (200 minutter), inklusiv en pause. Men alligevel bevæger den sig i et hurtigt tempo, fordi plotstrukturen og fortællingen er så klar, og der er så mange skarpt definerede karakterer. Historien bliver således både båret af karakterer såvel som plot. Og så har actionscenerne, der næsten er 60 år gamle, et særpræg og et slags spændings-swoop over sig, at de bliver særligt medrivende. Ingen kunne fotografere mænd i aktion bedre end Kurosawa. Og for undertegnede står De Syv Samuraier utvivlsomt som en af de bedste film, der nogensinde er lavet.