Den du frygter – Premiere 19/12

Ulrik Thomsen som Mikael sammen med datteren Selma spillet af Emma Sehested Høeg. Foto: Nordisk Film; Per Arnesen

En mand står og ryger en cigaret mens han skæver ud over en sø, hvor vandet er mørkt og blikstille. Det er tydeligt at den ro som søen symboliserer, er helt modsat til, hvad der foregår i mandens hoved.


Sådan starter den nye danske film ”Den du frygter” instrueret af Kristian Levring. Igennem filmen spørger man sig selv gentagne gange, hvad der foregår i hovedet på hovedpersonen Mikael, som vi følger intenst gennem hele filmen. Mikael spillet af Ulrich Thomsen er i midten af sit liv, og har valgt at tage orlov for at få mere tid til sig selv efter, at have arbejdet hårdt i flere år. Han virker ellers ikke til at mangle noget i sit liv med en succesfuld kone, barn og et hus spækket med designer møbler. Orloven går ikke helt som forventet, og da hans svoger fortæller om en medicinsk test af et nyt anti-depressivt præparat, ser Mikael muligheden for at krydre hans ellers forudsigelige liv. Pillerne Mikael skal tage viser sig at få stor indflydelse på hans personlighed og handlinger. De bliver tilsyneladende løsningen på den stilstand han føler i sit liv, og de giver ham i første omgang oplevelsen frihed og en genfunden glæde ved tilværelsen. Da forsøget bliver droppet af lægerne pga. bivirkninger i form af voldelig adfærd hos test personerne, vælger Mikael at fortsætte eksperimentet på egen hånd, hvilket skal vise sig at få katastrofale følger.

Manuskriptet til ”Den du frygter” er skrevet af Kristian Levring selv i samarbejde med Anders Thomas Jensen. De to har før arbejdet sammen, da de skrev manuskriptet til dogmefilmen ”The King is Alive” som Kristian Levring instruerede. Filmens stemning er mørk og kold, hvilket er meget flot portrætteret i filmens farver, som er holdt i kolde mørkeblå nuancer. Kameraføringen er meget flot og underbygger den til tider næsten klaustrofobiske stemning. Det er tydeligt at der er brugt tid på hver eneste indstilling og flere har helt maleriske dimensioner. Ulrich Thomsen må siges at være nærmest type-castet til rollen som den fremmedgjorte Mikael, og Paprika Steen er god som den lidt for dominerende kone. Emma Sehested Høegs rolle som parrets unge datter skal helt klart fremhæves. Hun spiller fremragende og overbevisende, og man kan ikke undgå at glæde sig til at se hende i andre roller fremover. I øvrige roller ses Lars Brygmann som Mikaels svoger og læge, og som hans kone ses Stine Stengade. De spiller begge udmærket, men på trods af overbevisende præstationer fra alle skuespillere, kan personerne i filmen godt blive en smule karikeret, og man kunne godt have ønsket sig flere nuancer i deres personer som baggrund for deres handlinger.

”Den du frygter” er en meget flot film med en ubehagelig stemning, som underbygges af filmens stilistiske virkemidler, der er så godt fremført at man sidder med filmens stemning i kroppen lang tid efter. Til ens store lettelse er filmen ikke en løftet pegefinger til vores tids høje pille forbrug, hvilket man hurtigt kunne frygte, men en historie om fremmedgørelse mellem mennesker. Det er ikke en rar film og det skal den heller ikke være, men når det er sagt, må den samtidig godt være mere underholdende. Man savner at blive mere fænget at historien og personerne, hvilket desværre resulterer i at filmens kun 95 min. bliver en smule tung og langtrukket .