Den unge Zlatan

Få mennesker har præget skandinavisk sport i samme omfang, som en vis langlæmmet indvandrerdreng fra Rosengården i Malmø. Zlatan Ibrahimovic er navnet på fodboldspilleren, hvis betydning for længst har transcenderet grønsværen og opnået legendarisk status verden over. Der findes efterhånden ikke den anekdote eller kommentar om eller af Zlatan, der ikke er blevet fortalt og genfortalt utallige gange, men da David Lagercrantz’ bog ’Jeg er Zlatan Ibrahimovic’, som er delvist selvbiografisk, udkom for lidt under fem år siden, fik offentligheden for alvor øjnene op for fortællingen om tilblivelsen af en ægte stjerne.

Malmø og Ajax
Netop spørgsmålet om stjernestatus er et gennemgående tema i Magnus og Fredrik Gerttens dokumentar ’Den unge Zlatan’. Filmen klipper mellem tiden som problembarn i Malmø FF (1996-2001) og tiden som lidt ældre problembarn i Ajax (2001-2004). Her er det hovedsagligt gennem interviews, tv-transmissioner og gamle optagelser filmen fortælles, og det fremgår tydeligt, at Zlatan aldrig selv tvivlede på sin stjernestatus. Den karakteristiske næse var stolt fremskudt, og hvis der var respekt for de ældre holdkammerater, blev det i hvert fald ikke vist ved at spille bolden. Zlatan ville selv, Zlatan kunne selv. At klippe mellem Zlatans ophold i de to klubber virker som et oplagt valg, da de illustrerer en bemærkelsesværdig analogi. Zlatan har det hårdt i starten, både sportsligt og disciplinært, men som en ægte fighter giver han ikke op og resultatet kender vi alle.

Fodboldspiller eller cykeltyv
”Han var formentlig blevet cykeltyv, hvis ikke han var blevet fodboldspiller”. Sådan udtaler, tidligere sportsdirektør i Juventus, Luciano Moggi sig om Zlatan. Under jokens facade, gemmer sig dog en dyster sandhed. Livet i Malmø som søn af en bosnisk far og kroatisk mor tvang Zlatan til at gå sin egen vej. Han boede med faren, som drak, og allerede i en ung alder var Zlatan nødsaget til at begå sig på egen hånd. Da han som 19-årig blev købt af Ajax for lidt under 70 millioner kroner, Ajaxs på daværende tidspunkt dyreste køb nogensinde, blev hans dårligt-svensk talende mor hysterisk, fordi hun så ham i fjernsynet og var bange for, at der var sket ham noget. Han havde simpelthen ikke informeret hende. Manglen på tryghed og ståsted, har utvivlsomt været med til at forme Zlatan som ener, hvor fodbolden blev hans vej ud af den sociale arv. Dette forstærkes yderligere ved, at Zlatan efter den sportslige nedtur i Ajax lever et isoleret og ensomt liv i Amsterdam. Charmen, selvsikkerheden og det skæve smil forsvinder og erstattes af stilhed og surmulen. Er man, som undertegnede, en ægte Zlatan-afficionado undrer man sig derfor over hvorfor hans nuværende kone Helena og vennen og holdkammeraten Maxwell, ikke nævnes i filmen. I bogen ’Jeg er Zlatan Ibrahimovic’ omtaler Zlatan selv disse to som toneangivende for hans karrieres vending, mens det i filmen skyldes andre omstændigheder.

Myten Zlatan
Filmen indeholder interviews med koryfæer som Fabio Capello, Marco van Basten, Ronald Koeman og mange flere. Dertil er der en interessant sidehistorie om den tidligere egyptiske angriber Mido, hvis tid med Zlatan i Ajax blev udslagsgivende for dem begge. I takt med at Zlatans stjerne vokser, strammer han også grebet om sit image. Som Magnus Gertten udtaler: ”Vi begynder filmen med den åbne Zlatan og slutter med den lukkede berømthed, som ikke længere lader os komme tæt på.” Vi kommer med andre ord ikke bag facaden på Zlatan som anerkendt stjerne, og hvad enten han giver os et smil eller en sur mine, så forbliver han en gåde. På den måde kommer Zlatan også til at repræsentere unge indvandredrenges drøm om et bedre liv, ikke som fodboldspiller, men som myte.

’Den unge Zlatan’ er hverken dokumentarisk banebrydende eller nyskabende, men giver et fint indblik i en tidlig fase af tilblivelsen af den Zlatan, der hyldes i dag. Fascinationen af Zlatan er på ingen måde begrænset til fodboldfans, og er mest af alt en fortælling alá den grimme ælling. Indvandredrengen der rejste fra ghettoen og blev Sveriges største stjerne skaffer således brødrene Gertten fire stjerner.