Dengang Jan mødte Jule i ’Camper 303’

Selvom der er god plads, kan man da godt ligge tæt og kigge hinanden dybt i øjnene i den romantiske roadmovie ’Camper 303’. (Foto: Øst for Paradis)

Når man tænker roadmovie er det typisk ’Thelma & Louise’, som popper ind i hovedet. De store amerikanerbiler, der cruiser igennem ørkenen ad de asfalterede veje, mens solen steger, hvad end der fanges af dens stråler.

Den europæiske pendant er knapt så ikonisk visuel, men ikke desto mindre er der en lang tradition for dem her også. Nærmest selvfølgelig har Autobahnens hjemland, Tyskland, leveret en håndfuld (Fatih Akins romantiske actionperle ’In July’ for eksempel), og den seneste opfyldning i den cinematiske benzintank er da også herfra.

De to studerende, Jule (Mala Emde) og Jan (Anton Spieker), skal af hver deres grunde sydpå. Hun til Portugal for at møde sin kæreste, og han til Spanien for at finde sin biologiske far. Hun har en Mercedes 303 Autocamper, og han har brug for et lift, så de to fremmede ender med at følges ad. Derefter følger en tur ned gennem Europa, hvor alle emner mellem himmel og jord bliver vendt i den store vogn, mens de to modsætninger langsomt lægger mærke til spændende træk hos hinanden.

Kynisk-Harry møder woke-Sally
Når du skal beskrive den her film for andre, er den nemmeste måde uden tvivl: det er en light ‘When Harry Met Sally’ på tysk. For der er lighedspunkter, men også klare forskelle.

Først og fremmest foregår det ikke over en årrække, men blot den tid det tager at køre fra Berlin, til hvor de skal hen. Samtalerne er også lidt mindre dybe, for det er trods alt mere sikkert at diskutere mindre personlige emner, som for eksempel konspirationsteorier om kapitalistiske virksomheders incitament til at holde mennesker i singletilværelser, fordi det er mere omkostningsfyldt, end hvis de lever sammen i par – uha, det er frækt!

Nogle af samtalerne ender dog også med at komme lidt tættere ind under huden end umiddelbart tiltænkt. Small-talk om hvordan hun har fået camperen ender med, at Jan bliver smidt ud og efterladt på en rasteplads. Og det er netop denne variation og konstante udvikling i deres snakke, der gør, at man forbliver engageret på trods af, at der ellers ikke er mange af de store spændingsmomenter.

K-ordet
Turen ned gennem det solskinramte Europa byder på det ene smukke pitstop efter det andet. Med de høje temperaturer er det måske ikke så underligt, at de to attraktive mennesker, med kun hinanden som selskab 24/7, ender med at snakke om sex og kærlighed op til flere gange.

Specielt en scene ved en kaj i Verdun om hvordan seksuelt begær og kærlighed spiller både sammen og mod hinanden er veludført og -skrevet. Emde og Spieker har en virkelig god kemi og får det maksimale ud af det materiale, de har at arbejde med.

’Camper 303’ er en herlig roadmovie og varm fortælling om en spirende romance mellem to søde mennesker. Filmhåndværket er lækkert, og der er tilpas mange opløftende og charmerende øjeblikke til, at filmen hæver sig op i den bedre del af genren. Dette er uden tvivl en af den slags roadmovies, som bare bliver bedre for hver gang, man ser den.