Downey er ’Dolittle’, og det var det

Copyright: Universal Studios

Hvorfor satte denne 23-årige sig ind og så en film om en doktor med en kæleand ved navn Dab-Dab og en giraf med Selena Gomez’ stemme? Svaret er enkelt: Robert Downey Jr.

Iron Man har fået job i Dyrenes Beskyttelse. Ej, så simpelt er plottet heller ikke til den nye filmatisering af bogen ’The Voyages of Doctor Dolittle’ – historien om en mand, der kan tale med dyr.

Knuget af sorg efter tabet af sin kone er Dolittles liv gået i dvale. Hans eneste venner er dyrene, som han omgiver sig med. Da dronningen af England lægger sig syg, bliver der dog sendt bud efter Dolittle. Med overtalelse fra dyrevennerne og en nyerhvervet protegé må Dolittle begive sig ud på nye eventyr i forsøget på at redde dronningen. Spændende? Ikke rigtigt.

Hvis Jack Sparrow og Sherlock Holmes fik et love child
Jeg er kæmpe fan af Robert Downey Jr., da han være jordens mest karismatiske mand. Eftersom hans superheltedage er ovre, var det på tide at finde på noget nyt at lave. Det blev til ’Dolittle’, og hvilken – ok film.

RDJ er velfungerende som den skæve Doctor Dolittle. Med (et forsøg på) en walisisk dialekt, menneskesky adfærd og opfindsomme dyrelyde befinder han sig i sit excentriske es. Der er noget Jack Sparrow’sk over hans Dolittle, og samtidigt ledes mine tanker mod hans Sherlock i Guy Ritchie-filmene, og den kombi kan jeg egentligt meget godt lide. De mange associationer tyder dog også på, at filmen generelt mangler originalitet. RDJ er behagelig som Dolittle, men resten af filmen halter.

Kendte stemmebånd er ikke nok
Har du nogensinde undret dig over, hvordan Rami Malek ville lyde som gorilla? Nej, heller ikke jeg. Også Octavia Spencer, Emma Thompson, Tom Holland og flere Hollywood-darlings er at finde på rollelisten. Pointen med at så mange kendte låner stemme til Dolittles dyr må være at underholde forældrene – og bevares, skuespillerne gør også et godt stykke arbejde.

Det er dog ikke nok til at bære filmen alene, og RDJs quirkiness må stå frem som det mest interessante. ’Dolittle’ er en jævn film. En klassisk fortælling med en hjem-ude-hjem-struktur og en skønjomfru i nød (dronningen) er hverken særligt original eller fængslende. Den er faktisk lidt gammeldags! Og hvor bliver de handlekraftige kvindelige karakterer af?

Nyt kapitel for Hollywood-gigant
Med Avengers-filmen ’Endgame’ nåede superhelten Iron Man bogstaveligt talt endestationen. Iron Man var Robert Downey Jr.’s store comeback-rolle i 2008. En rolle, der gjorde ham til den bedst betalte skuespiller i Hollywood og som lagde grundsten til den omfangsrige billiondollar-forretning, der er Marvel. Man kan ikke komme uden om, at RDJ er en legende.

Derfor var jeg nysgerrig. Hvad var første stop på turen efter Avengers-toget var kørt? Det blev til en film om en excentrisk mand ved navn Dolittle. Og jeg forstår egentligt godt hvorfor. Rollen er god til RDJ (den er meget ”up his alley”), filmen er produceret af hans kone Susan Downey, og så er der et kæmpe cast af celebrities til at trække folk i biffen. ’Dolittle’ var et relativt sikkert, men ikke særlig interessant valg for Hollywood-legenden.