Ekko Shortlist Awards

Flyvere i vinden

For andet år i træk afholdt Filmmagasinet Ekko “Ekko Shortlist Awards” – prisfesten til ære for unge danske talenters kortfilm. 400 mennesker havde lørdag aften taget plads i Bremen Teater på Vesterbro, hvor Lasse Rimmer i godt og vel 90 minutter ledte slagets gang, hvorefter programmet stod på Vinne Who, shots, dans og en masse håbefulde filmskabere på den gode side af 30. Sofie Gråbøl, Nicolas Bro, Nikolaj Arcel og Paprika Steen supplerede aftenens vært ved at præsentere kategorierne bedste mandlige hovedrolle, bedste kvindelige hovedrolle, bedste fiktion og hovedprisen Shortlist Prisen. En af årets store vindere var den alternative filmskole Super16, som med fem prismodtagere, heriblandt bedste fiktion og Shortlist Prisen, var den klart dominerende uddannelsesinstitution ved dette års prisuddeling.

“Flyvere i natten” fløj højst
Instrueret af Tobias Gundorff Boesen og med Søren Malling i hovedrollen, som en noget utraditionel og lettere fordrukken far, blev filmen ‘Flyvere i natten’ hyldet af publikum såvel som juryen. Tobias Gundorff Boesen er uddannet fra The Animation Workshop i Viborg, men har efterfølgende gået på Super16, hvorfra “Flyvere i natten” er hans afgangsfilm. Filmen er en poetisk og nuanceret fortælling om kærlighed og frygt, samt det der ligger indimellem. Det var derfor også mere end fortjent, da Paprika Steen på vegne af juryen kom ind og overrakte Shortlist Prisen til store klapsalver og jubel fra et vel underholdt publikum. Vinderen af hovedprisen, som er sponsoreret af Blockbuster og medfører 25.000 danske kroner, er blevet afgjort ved juryen, som har kunnet vælge mellem de femten mest populære film på Filmmagasinet Ekkos online hitliste. Foruden Paprika Steen tæller juryen blandt andre instruktør Janus Metz, manuskriptforfatter Christian Torpe som de mest prominente navne.

En disciplin for alle
Betragter man de navne, der figurerer på listen over nominerede, er der enkelte, der hurtigt springer i øjnene. Her var etablerede filmfolk som Søren Malling og Morten Giese repræsenteret side om side med nybegyndere, hvilket bevidner om en vis respekt for kortfilmen, både som genre, men også over for dem, som nu engang laver filmene. Man kan kun forestille sig, at denne gensidige respekt er gavnlig for majoriteten af de nominerede, som formentlig ønsker en skønne dag at kunne tage springet fra kortfilm til spillefilm (hvis de ikke allerede har gjort det). Dette billede afspejlede sig også i takketalerne, hvor flere af vinderne havde taknemmelige gloser til overs for nogle af de “proffer”, der har fungeret som konsulenter på flere af filmene. Dette nåede sit komiske højdepunkt, da vinderne for bedste manuskript Sigurd Kølster og Kasper Schlüter, for trekantsdramaet ‘Ude i havet’, i deres takketale udbrød “Tak til Nikolaj Arcel for at lade vores navne stå på credits!”