Ekspeditionen til Verdens Ende

DOXBIO skyder 2013 i gang med en storslået opdagelsesrejse!

Instruktør Daniel Dencik sætter af sted på en tremastet skonnert, med en brogede besætning bestående af både kunstnere og videnskabsmænd. Rejsen går mod ”Verdens ende”, Grønland.

Titlen indikerer ikke kun rejsemålet, men også et både nærværende politisk og eksistentielt emne, klimaforandringerne. Grønlands indlandsis smelter hurtigere end nogensinde, hvilket har åbnet muligheden for at udforske tidligere umulige destinationer. Rejsen gennem nyfundne kanaler i det Nordøstlige Grønland tager os tilbage til stenalderen både geologisk og tankemæssigt. Videnskabsmændene finder fosiler, og efterladenskaber fra gamle landsbyer, der iværksætter tanker om en helt anden tid på jorden. Kunstnerne observerer, og lader sig inspirere af den imponerende natur: Er det i virkeligheden os, menneskene, som gennem sprog og kunst gør naturen levende?  I mødet mellem kunstnere og videnskabsmænd, svæver spørgsmålet om, hvad der skal blive af os.

Ekspeditionen mod verdens ende er båret af ti passionerede personligheder der brænder for sine fag! En godt tør og venskabelig humor har taget plads imellem dem, og det spreder ofte latter i biografen.  Humoren fungerer også som en kærkommen ironisk afstand, til de mere alvorlige og eksistentielle spørgsmål en sådan rejse, og isolering giver plads til.  Hvad er meningen med livet? Ja, det er et af de store emner ombord, og derfor beslutter kunstfotografen Per Bak Jensen sig for, at udforme en model, som kan finde den for ham.

Dokumentaren er i æstetisk særklasse, med skarpe farvefortryllende nærbilleder af et enestående Grønland, kombineret med stemningsmusik af ekstravagant og dramatisk patos karakter. Daniel Dencik kombinerer eventyr, action, humor, politik, filosofi og ikke mindst skønhed i en episk rejse til et sted på jorden, som i løbet af årtier, kun hører historiebøgerne til.

5/6 Stjerner