Eliten

Nordisk Film

Thomas Daneskov vandt ‘bedste fiktion’ og Publikum Prisen ved Ekko Shortlist Awards 2014 med kortfilmen ’Ud, spring over, ind’. Nu er han aktuel på CPH PIX med spillefilmen ‘Eliten’ om en gruppe venner, der flytter ind i en villa for at dyrke deres kunst, feste igennem og fucke op.

Klangen er anderledes denne gang. ’Ud, spring over, ind’ var en charmerende og finurlig kortfilm om far og søn, men ‘Eliten’ er et andet væsen. Carl scorer en pige ved at tage hende med ud til sit ’’slot’’. Det er dog hurtigt overstået, da hun kaster op ud over hele sengen. Så Carl slår sig ned alene i farens villa med udsigt til vandet og begynder at skrive sin anden bog.

Men hvad skal han fylde bogen med? Han inviterer fire venner til at bo hos ham. De er alle kunstnere i deres egen ret, og huset lives op af Saras fotografering, Dannys musik, Tims kunst og Michael og Carls skriveri. Festerne fylder mere og mere, snart flytter dealeren Joachim ind, og Carl hælder alle husets beboere ned i sit skriveri.

Der er filmet med sikker hånd, måske en anelse for sikker (læs: kedelig), men én scene skiller sig ud. Høj på noget udefinerbart, men syret, vandrer gruppen gennem skoven. Trækronerne roterer og lyden fragmenteres og påvirker publikum. Oplevelsen er paranoid og den pressede stemning begynder at sive ind i huset. Forholdene vrider sig, og Carl skubber sine før-velkomne-gæster væk.

Filmen er mørk, men ikke uden humor. Jeg er i tvivl om, hvor satirisk filmen gerne vil være. Absurditeten i det prætentiøse kunstnerliv finder jeg komisk, men måske er det bare mig? Jeg kender i hvert fald de mennesker, der bare ville kalde det kunstens natur og derefter blive ved med at skrive deres digte om kropsvæsker og forældresvigt. Måske er det hele filmens pointe – at vi aldrig bliver enige. Carl træder nærmest ud af filmen, da han i en Jørgen Leth-imitation lægger stemme hen over to af beboerne, der er midt i at skabe et kunstværk.

’Eliten’ er med i New Talent Grand PIX og er en af ti debutfilm, der konkurrerer om prisen og de 10.000 euro. Det er ikke svært at se hvorfor – Daneskov er i en alder af 25 ualmindeligt sikker på hånden. ’Eliten’ viser en tillid til filmholdet og til historien, der er imponerende for en debutfilm.

’Eliten’ er at finde på PIX med premiere den 10/4 kl. 21.30 i Dagmar.