Faat & Furious 5- Premiere 5/5/2011

Plakaten til Fast & Furious 5. Foto:UIP

At den 5. Film i sagaen om de hurtige biler og de testosteronpumpede mænd som kører dem, får dansk premiere den 5/5 er ingenlunde tilfældigt. Til at fejre 10 års jubilæet har de kendte ansigter i form af Vin Diesel og Paul Walker fået selskab af muskelbjerget Dwayne ”The Rock” Johnson, og med en indtjening i åbningsweekenden på over 83 mio. Dollars i USA kan det konstateres at fart og eksplosioner aldrig går af mode i filmens verden!

Denne anmelder vil starte med at gå til filmisk bekendelse. Udover den første film Fast & Furious fra 2001 er kendskabet til Dom, Mia, og den forhenværende FBI agent Brian O´Connor yderst begrænset. Som kompensation for denne manglende indsigt, medbragte undertegnede derfor en ekspert ud i sagaens annaler ; nemlig lillebror Jesper til at beskrive de forskellige karakterers relation til hinanden.

Vin Diesel Vs. The Rock! Foto: UIP

Filmen gør det ellers forholdsvis nemt for de fleste, ved filmens start at give en opsummering af sidste film(Fast & Furious fra 2009), hvor Dom (Vin Diesel) er på vej i fængsel til afsoning af en livstidsdom. Med gearet sat i 5(eller top gear om man vil) ser vi hvordan O´Connor(Paul Walker) og kæresten Mia (Tyrese Gibson) befrier Dom og snart er de klar til at genoptage, deres gamle gebet med at stjæle biler. Da vi stadig er i filmens anslag får dette heist ikke for lidt, da røveriet sker på moderne cowboymaner, hvor heste og lassoer er erstattet af en lastvogn og stålkabler i dette det 21. Århundredes svar på det store togrøveri.

På flugt fra loven i form af den storsvedende superagent Hobbs (Dwayne Johnson),   og den lokale brasilianske mafioso Reyes (Joaquim de Almeida), er vores helte jaget vildt. Noget der dog ikke afholder Dom og O´Connor fra at planlægge og tilkalde hjælp til at udfører et kup imod Reyes og dermed ruinerer ham.

Fast & Furious 5 er ment som drønhurtig og dynamisk underholdning, hvilket filmen halvvejs forløser upåklageligt på den der totalt overgearede drengerøvs maner, hvor eksplosioner og fart altid går op i den højere enhed, som hylder mantraet: Højere! Vildere! På det handlingsmæssige plan fungerer filmen godt, da det kun er kupdelen, som kører godt og langt bedre end de tidligere films tematik om ulovlige gadeløb i smarte biler. Desværre får vi også omkring tre kvarter, hvor filmens tempo daler og en sentimental sidehistorie om kærligheden til (forbryder)familien svælger i klichetung forbryderromantik. Fast & Furious 5 er forsommerens første svar på en blockbuster og et udmærket uforpligtende(og billigere alternativ) til en tur i tivolis rutchebaner.

– Nicolai Meldgaard Eskesen