Fanboys – Premiere d. 7/5-09

Kristen Bell klædt ud som Prinsesse Leia, kostumet som alle nørder ønsker at se deres kæreste i. Photo Courtesy; SF Film
Kristen Bell klædt ud som Prinsesse Leia, kostumet som alle nørder ønsker at se deres kæreste i. Photo Courtesy; SF Film

Livet som fan er ikke altid nemt, og især ikke hvis man som en flok drenge har ventet mange år på en ny film i Star Wars-sagaen. Ventetiden kan føles lang og selvom premieren ikke er mange måneder væk, har en flok unge inkarnerede Star Wars-fans en drøm om at skulle se den nye ’Episode I – The Phantom Menace’ før alle andre.

Da det kommer frem i lyset at en af dem har fået konstateret kræft og ikke kommer til at leve længe nok til at kunne opleve premieren, vælger de at føre drømmen ud i livet. Dermed går rejsen for vores nørdede helte i ”Fanboys” tværs over USA, på et roadtrip til George Lucas’ Skywalker Ranch, hvor de vil bryde ind og se filmen før den længe ventede premiere.

Selvfølgelig går det ikke helt som de har planlagt og de kommer da også på om- og afveje og i konfrontationer med deres ærkefjender, de om end endnu mere nørdede Trekkies, Star Trek-fansene. Og nørder gør sig jo fint og underholder fortræffeligt på film som set i de mere ungdommelige af slagsen som ”Mallrats”, ”Superbad” og jeg kunne blive ved. ”Fanboys” brygges på samme formel som dem og utallige andre film er blevet brygget på før, og hvis det ikke var fordi de havde smidt lidt ekstra ingredienser i form af en flok drenge i stormtrooper-kostumer og en ordentlig bunke Star Wars-referencer i, så ville det have været en forfærdelig tynd film. (Mmhmm… Enjoy it I must?!).

Det ”Fanboys” simpelthen savner, er originalitet. Man sidder med en følelse af at have set det hele før, set det samme roadtrip udført, set dem møde de samme lækre villige piger, og senere erfare at de selvsamme lækre piger i virkeligheden er escortpiger. Det er ikke fordi skuespillerne gør deres bedste, men Dan Fogler som spiller Hutch, en af nørderne, er til trods for materialet faktisk temmelig sjov. Nørderne ledsages af den lettere irriterende Kristen ’Veronica Mars’ Bell, hvis primære rolle må være eyecandy til turen, men hvorfor skal Seth Rogen absolut være med i alle komedier for tiden?

Fanboys som Stormtroopers. Photo Courtesy; SF Film
Fanboys som stormtroopers. Photo Courtesy; SF Film

”Fanboys” er selvfølgelig spækket med intertekstualitet, og det er der den virker bedst. Man bliver revet rundt i George Lucas referencer fra Willow til Indiana Jones og desuden dukker blandt andet Prinsesse Leia (Carrie Fisher) og Lando Calrissian (Billy Dee Williams) op til en gæsteoptræden.

Så hvis du enten ikke har set eller i øvrigt ikke synes om Star Wars, er der gode odds for at ”Fanboys” ikke bringer din indre science-fictionnørd frem og underholder dig i den halvanden times tid den varer. Hvis du derimod har nydt hvert et øjeblik i selskab med Luke og Leia er du sikret et par grin undervejs – men mon ikke det sagtens kan vente til at den udkommer på DVD?