’Fantastiske Skabninger 3: Dumbledores Hemmeligheder’ er et magiforladt makværk, som ikke engang Mads Mikkelsen kan redde

Copyright: WARNER BROS.

Endnu engang skal vi trækkes igennem en sjælløs, spændingsløs, plotløs fadæse med en forfatter ved roret, der ikke kan give slip på sit univers, samtidig med at hun intet interessant har at tilføje. Universet fortjener bedre, og det samme gør vi fans.

Det er trist at se sine helte forfalde. J.K. Rowling skabte med Harry Potter-serien et underskønt univers, nuancerede karakterer og medrivende handlingsforløb, og jeg elsker alle bøgerne og de otte enormt vellykkede film af hele mit hjerte.

Derfor gør det endnu mere ondt, når Rowling nu tilsyneladende bruger mere tid på at skrive transfobiske tweets end på at finde på en interessant historie til sit ellers så magiske univers.

Accio ligegyldighed!

Det er svært at genfortælle ‘Fantastiske Skabninger 3’s plot, da der sker en masse usammenhængende ting, samtidig med at der ikke rigtig sker noget. Alligevel vil jeg gøre et forsøg.

I håbet om at stoppe troldmands-Hitler, Gellert Grindelwald (Mads Mikkelsen), samler Albus Dumbledore (Jude Law) en tilsyneladende tilfældig gruppe, som blandt andet består af vores akavede hovedrolle Newt Scamander (Eddie Redmayne) og den charmante muggler Jacob Kowalski (Dan Fogler). 

Planen er, at der ikke er nogen plan, hvilket betyder, at både vi og karaktererne er ekstremt forvirrede over alt, hvad der foregår.

Centralt for historien er et lille hjortelignende væsen kaldet en quilin, som er vigtig at få fat i, fordi kræet både kan vise fremtiden og kan fornemme, om folk har helt igennem rene hjerter; det er de to evner, den har.

Men det bliver dummere endnu, for samtidig er der åbenbart også et stort politisk valg i gang, der skal afgøre, hvem der skal være leder af hele det internationale troldmandsforbund – en position, som umiddelbart aldrig har haft relevans før, men som pludselig er enormt vigtig.

Det værste ved hele historien er dog, at man efter 2,5 halv times dovent sammensat bras ikke føler, at man er nået nogen vegne. Det italesættes endda i filmen. Omkring halvvejs spørger Newts karklud af en storebror ”Så vi er tilbage, hvor vi startede?”. Og ja, det er vi, for der er ingenting sket!

De her personer er Riddikulus

Udover en enormt intetsigende historie er karaktererne næsten filmens værste element. Af Rowlings mange kvaliteter som forfatter har hendes evne til at skabe interessante persongallerier næsten altid været den største. 

De nuancerede og sjove personligheder har altid skinnet fantastisk igennem i hendes værker såvel som på det store lærred, men i ‘Fantastiske Skabninger 3’ er alle bare endimensionelle skaller, som tager uforståelige beslutninger, og hvis motivation altid er uklar.

Skuespillerne gør ellers deres bedste for at levere den tåkrummende dialog, men det ændrer ikke på, at hvis karakteren ikke fungerer på skrift, så gør den det heller ikke, når filmen skal optages.

Jeg må dog indrømme, at Mads Mikkelsen sammen med Jude Law er ganske gode og den bedste del af filmen, selvom begges accenter skifter, som havde de taget polyjuice eliksir.

Kan nogen lige sige Avada Kedavra til den her franchise?

Rowling kan ikke skrive et filmmanuskript, om det så gjaldt hendes liv. Det er de to tidligere film i serien også glimrende eksempler på. Det er der tydeligvis nogen fra Warner Brothers, der har indset, og derfor har Rowling nu fået selskab af Steve Kloves, som var manuskriptforfatter på syv af de otte Harry Potter-film.

Desværre har ikke engang Kloves været i stand til at redde det uforståelige rod, som Rowling har lavet. ‘Fantastiske Skabninger 3’ er klart den værste film hidtil, og det siger ikke så lidt.

Det tyder på, at det er på tide, vi lader den her serie dø. I mine øjne sluttede Harry Potter-serien i 2007, da den sidste bog kom ud, og alt det fyld, som Rowling har tilføjet siden, tæller ikke.

Jeg er ikke engang skuffet – jeg er vred over, at man bliver ved med at udgive film, der på så smagløs vis forsøger at udnytte vores nostalgi til at skrabe penge sammen til gengæld for skrammel, der ingen vegne fører, ingen mening giver og på alle måder vanærer kvaliteten af Harry Potter-serien. Øv!