Festivalblog – Danmark og Korea

Så blev der også tid til at se den ene rene danske produktion, som er på programmet hernede, nemlig Frygtelig lykkelig af Henrik Ruben Genz. En ret speciel oplevelse at sidde i en koreansk biograf med alt for små sæder, med en masse koreanere, og se en film, hvor de taler et sprog, der sikkert er lige så mærkeligt for dem, som koreansk er for os. En af de ting jeg var mest spændt på, var om de ville kunne forstå vores sorte danske humor, men det var ikke noget problem, selvom filmen mest at alt blev til en absurd og klaustrofobisk thriller end en sort komedie. Efter visningen af filmen var der Q & A med Kim Bodnia, der spiller bad guy, og det koreanske publikum var spørgelystent, så Kim måtte svare på alt fra, hvad han selv ville have gjort, hvis han havde været sin figur. Et ret syret spørgsmål, når man tager hans rolle som alkoholisk wifebeater og sønderjysk cowboy i betragtning… Mister Bodnia svarede, at han havde bygget sin karakter op omkring en mand, han havde mødt i lokalomraadet.

Men for at komme tilbage til koreanerne, så fik jeg endelig i går set to rigtig gode koreanske film. Først ‘Breathless’, der handlede om en mand, Sang-Hoon, som lever af at slå folk til plukfisk. Ud over at være inkassomedarbejder, slås han også privat, dvs. jeg ved ikke om det kan katagoriseres som slåskamp, hvis den anden person ikke har den mindste chance for at forsvare sig eller slå igen. Han er i det hele taget en ubehagelig karakter, der kalder sin lille nevø for de grimmeste ting. En dag møder han en gymnasieelev, en pige, som ikke er bange for ham, og der opstår en form for kontakt mellem dem. Hun kommer fra et hjem, hvor moderen er blevet slået ihjel, faderen er blevet mentalt forstyrret efter at have kæmpet i Vietnam, derudover har hun en bror, der som filmen skrider frem, udvikler sig til en yngre udgave af Sang-Hoon. Filmen er i starten næsten for voldelig og ubehagelig, men som man lærer karakterene og deres baggrunde at kende, begynder man at forstå dem og fatte sympati for dem.

‘Sisters on the Road’ er i en anden ende af skalaen, helt uden vold og sentimentalitet skaber den et interessant portræt af et søskendeforhold. De to halvsøstre, som filmen handler om, er diamentrale modsætninger og har ikke et særlig godt forhold til hinanden. Den ældste er flyvsk, har en halvgammel datter og bor sammen med deres mor og tante. Den yngste har sin karriere i Seoul og har i det hele taget ikke noget socialt liv. Da deres mor dør, tager de på roadtrip for at finde den yngste søsters far. På denne tur finder man ud af, hvorfor de to er så langt fra hinanden, og den yngste søster lærer sandheden om sin far at kende. Filmen er godt fortalt og på trods af en velkendt historie formår den at overraske.