FLIGHT med Denzel Washington! Omtale og KONKURRENCE: vind DVD med filmen. Konkurrencen er slut.

Konkurrencen om FLIGHT på DVD er slut. Det rigtige svar er: Robert Zemeckis.

De tre heldige vindere af et styk DVD-film er:

Christian M., Charlottenlund

Frank S., Sønderborg

Pernille L. H., Nyborg

Tillykke til jer!

DVD på vej med B-post i dag.

 

 

Nosferatu har 3 DVD’er af FLIGHT som vi udlodder i en konkurrence nederst på siden. Her kan du læse Kasper Vegebergs anmeldelse af filmen på Blu-ray.

I Flight redder Denzel Washingtons Whip Whitaker ikke blot et dødsdømt fly fra total ødelæggelse, men også en film hvis morale let kunne være blevet stående dovent på landingsbanen.

 

Whip redder dagen

Whip Whitaker spilles af Denzel Washington under instruktion af Robert Zemeckis. Og hovedroller er begge mænds ekspertise. Zemeckis ved, hvad han vil have fra en hovedrolleindehaver. Hans ønske om at få Michael J. Fox til hovedrollen i Tilbage til fremtiden, var så stort at han var villig til at smide Eric Stoltz ud af rollen som Marty McFly en måned inde i produktionen for at gøre den lille/store tv-stjerne til filmstjerne. Han fangede Tom Hanks på hans vej til tops og fløj ham helt til måls i rollen som Forrest Gump og senere som en moderne Crusoe uden moderne remedier i Cast Away. Og når man skal bruge en velvoksen mand, der mestrer komplekse, men resolutte hovedroller, så er Denzel manden.

Og det samarbejde er heldigt for Flight. For Whip kommer tilsyneladende ud for en urimelig skæbne: Han nødlander et fly, der gik ned på grund af tekniske fejl, med større succes end nogen anden pilot kunne have præsteret. Men han går hurtigt fra helt til syndebuk, da det viser sig, at han havde drukket og var på stoffer, da ulykken indtraf.

Karakteren Whip giver os altså det moralske mådehold, som sådan en historie har brug for. For selvom amerikanerne er hurtige til at vælge de helte og fjender, de har brug for, uanset om de fortjener titlen eller ej, og selvom medierne er nådesløse, og selskaberne koldblodigt udvælger sig syndebukke i egen interesse – så er det dybt og uigenkaldeligt amoralsk af en enkelt mand at tage hundredevis af menneskelivs skæbner i sine hænder, når man har sat sin dømmekraft over styr med rusmidler.

Denne konflikt griber Washington og udnytter den til fulde, samtidig med at han indgyder sympati og respekt ved sin blotte tilstedeværelse på skærmen.

For let styring

Men desværre er spørgsmålet om Whips moralske uskyld noget af det eneste, der ubehjælpeligt forsøger at skygge for de blændende etiske vejvisere. Filmens soundtrack, casting og sidehistorier har fået slebet kanterne grundigt.

Det er faktisk en ganske god introduktion, da John Goodmans drugdealerfigur kommer vandrende til de djævelske toner af Rolling Stones’ “Sympathy for the Devil” mod Whip, der har besluttet sig for at lægge rusmidlerne fra sig. Men i en film, der slår sig op på en tvetydig morale, er det skadeligt. Man skulle have forbeholdt sådan en intro til Biff (Tilbage til fremtiden) eller en passende modstander af Forrest Gump (selvom jeg ikke ville have ønsket nogen af de to nyklassikere anderledes). Og den stakkels, kvindelige stofmisbruger, der stadig er smuk inden i og sært nok udenpå, kender vi allerede fra instruktørens repertoire, på samme måde som vi kender det hjælpsomme sidekick fra Don Cheedles.

 

God til et mindre format 

Men trods filmens hop i gærdets laveste ende holdes den nogenlunde i luften. Og det gør den i endnu højere grad uden for det store lærred. Den beskedne skala og lette stof til refleksion er oplagt til at smække på en onsdag aften uden de store dikkedarer – desuden er det der, prisen og oplevelsen mødes bedst. On-Demand, på skive eller som TV2-film om et par år er den lige i øjet. Dog vil man med garanti ærgre sig over ikke at få lov til at opleve filmens første tyve minutter – det teknisk eminente flystyrt – på det store lærred ved de store højtalere.

4 ud af 6 stjerner

 

Og så til konkurrencen, hvor du som nævnt tidligere kan vinde en af tre DVD’er med Flight.

For at deltage i konkurrencen skal du:

1. Svare rigtigt på nedenstående spørgsmål

2. Sende dit svar OG dit navn og din private adresse til quiz@nosferadio.dk

3. Skrive FLLIGHT DVD i emnefeltet

Man kan kun deltage i konkurrencen en gang. Konkurrencen kører til og med  tirsdag d. 16. juli 2013 og de heldige vindere kan se deres navn her på siden dagen efter. Billetterne udsendes med B-post snarest derefter.

Konkurrencespørgsmål:

Hvem har instrueret FLIGHT?

Held og lykke!