Fremtiden er nu!

Anden uge i Hovedstadens bevirkende dokumentarfestival er officielt sat i gang med unge Christian Tod’s stærke indblik i borgerlønnen og dens filosofi. Her er Danmark som eksempel sat til side for at i stedet fremhæve en overraskende udvikling i USA.

’’The best will win, the rest will follow,’’ lyder det fra en 40-årig amerikansk taxichauffør i New York. Han håber helhjertet, at folk vil tage sig sammen og indse, at borgerløn kun er en hjælp, når robotterne kommer og tager over alt arbejde i verdenen. Dette gælder selvfølgelig også taxa-branchen, for når selvkørende biler allerede har mestret motorvejen, er det jo kun et spørgsmål om tid, før de mestrer storbyens trafik og afløser chaufføren en gang for alle! Derfor ender basisindkomst vel med at være en borgerlig investering for regeringen? Er teknologiens udvikling overhovedet en vigtig faktor når det handler om at give gratis penge til alle?

Den østrigsk/tysk-producerede ’Free Lunch Society’ stiller mange spørgsmål i en rodet og ambitiøs fortælling, hvor man går fra Alaskas olie, til Ronald Reagans præsidentbeslutninger, til robotternes langsomme overtagelse af verdenen. Først nær filmens konkluderende spørgsmål følger vi et eksempel på, hvordan borgerløn rent faktisk kan fungere i en lille landsby i Namibia.

Det kan lyde langtrukkent, men heldigvis er man underholdt fra start til slut, når instruktør Christian Tod bl.a. inddrager Simpsons- og Star Trek-citater, til at beskrive amerikanernes syn på borgerlønnen. Derudover bliver de mange emner gennemgået i stor stil af farverige personligheder, heriblandt en ældre ’’pro-borgerløn’’ kvinde, som tydeligt viser passiv-aggressiv rebelskhed overfor sin regering.

Man får et spændende indblik i hele omkredsen, og selvom man kunne savne flere syn fra de højreorienterede, ender man oftest at blive positivt overrasket. Det er sådan, at amerikanerne rent faktisk har forsøgt sig med borgerløn. Siden 60’erne har de eksperimenteret med fænomenet og dens muligheder, og kun på grund af Ronald Reagans ’’revolution’’ blev det aldrig videreudbygget.

Men nu kan det ikke gå hurtigt nok med at tage handling! Når lille Schweiz kan bryde sin neutralitet om basisindkomst, burde amerikanerne også. Når landsbyboere i Namibia kan tage sig sammen til at modtage borgerløn, og stadigvæk have lyst til at arbejde, burde resten af verdenen også! Det er i sidste ende de kampråb, som Tod vil have, at vi tager stilling til. Det ender jeg også at gøre, bare så længe at robotadvarslerne tones lidt ned, for som filmen siger i sit budskab, er fremtiden nemlig nu.

‘Free Lunch Society’ kan ses d.24.3 kl. 16:30 i Nordisk Film Palads og d.25.3 kl. 15:30 i Indre By Kulturhus.