Frit Fald – Premiere 28/04/2011

Frederikke Dahl Hansen gør det rigtigt godt i rollen som Louise og man glæder sig til at se mere fra fremover/ Photo courtesy of Zentropa Films

Af Jonas Kim Jakobsen

Frit Fald er en ny ungdomsfilm, der foregår i et hverdags gråt og realistisk skildret Danmark. Filmens instruktør Heidi Maria Faisst skriver sig derved ind i en lang dansk tradition af film, der beskriver den svære ungdom, som bla. Niels Malmros og Søren Kragh Jakobsen så berømt gjorde det i 70’erne og 80’erne. Nu er det Danmark 2011, vi befinder os i, og det er Ørestadens grå, men arkitektonisk flotte betonjungle, der danner ramme for historien.

Hovedpersonen i Frit Fald er 16-årige Louise (Frederikke Dahl Hansen), der bor hos hendes mormor (Kirsten Olesen) og morfar (Niels Skousen), da hendes mor (Anne Sofie Espersen) er i fængsel pga. kokainbesiddelse. Som de fleste andre piger på Louises alder, prøver hun sine omgivelsers grænser af, hvilket specielt går ud over forholdet til mormoren. Louises mor bliver prøveløsladt, og får en lejlighed ikke langt fra hvor Louise bor. Hun er naturligt nysgerrig efter at se sin mor, men hun tager ikke selv initiativ til et møde, og der er ikke meget hjælp at hente hos mormoren, der har opgivet at have et forhold til sin datter.

Louise iscenesætter et tilfældigt møde med hendes mor, og de to begynder at opbygge et ’slags’ forhold. Det har dog ikke meget karakter af en mor/datter-relation, men nærmere et veninde-forhold. Hurtigt ender de to i byen sammen, og Louise bliver pludselig en del af morens liv, der mest foregår på Københavnske klubscener. Det er ikke det bedste sted at befinde sig når man er 14 år, og problemerne begynder at bygge sig op omkring Louise.

Der er stærke skuespilspræstationer i Frit Fald, som gør filmen til en fornøjelse at se. Frederikke Dahl Hansen i rollen som Louise spiller medrivende og med nærvær. Anne Sofie Espersen (Lene Espersens søster!) er god som den selvdestruktive mor. Kirsten Olesen og Niels Skousen som bedsteforældrene er godt castet, og de danner god bro mellem den ældre danske film tradition og de nye ansigter i filmen.

Filmen er et friskt pust både som ungdomsfilm og som dansk drama. Louises historie bliver skildret på en realistisk, rørende og nærværende stil, der gør filmen let at leve sig ind i, hvilket ikke altid lykkes lige vel for dansk dramaer.

Der bliver udvekslet mange sms’er i filmen, hvilket bliver vist som en grafik oven i filmens billeder. Det ser lidt misplaceret ud og kan få filmen til at ligne en smart mobil reklame. Sammen med dens brug af elektronisk musik og dens lettere grynede billeder, der kan minde meget om en Carhartt reklame, er filmen til tider i fare for at besidde en irriterende overfladisk finish.

Det er dog alt for mange gode ting ved Frit Fald til at ændrer det faktum, at det er en vellykket filmdebut. Det kan mærkes at instruktøren forstår den verden og den usikkerhed, som præger det at være teenager. Louises og hendes veninders verden virker meget overbevisende, og det er nødvendigt med ungdomsfilm som denne, der tager dem seriøst.

4 ud af 6 stjerner