Frygtelig Lykkelig – Premiere 24/10-08

 

Manddomsprøven på den lokale saloon. Kilde: Biografklub Danmark

Den unge københavnske politibetjent Robert bliver efter en alvorlig hændelse forflyttet til Sønderjylland, nærmere betegnet grænsebyen Højer, hvor han for en tid skal afløse den gamle landbetjent. Robert er fast besluttet på, at opholdet skal være af så kort varighed som mulig, og at lidt korrekt opførsel og cool tackling af situationer nok skal få ham hjem hurtigst muligt. Desuden burde der heller ikke ske så meget, at det gjorde noget i den lille flække..

Men det viser sig hurtig, at der findes forskellige opfattelser af korrekt opførsel i det sønderjyske lokalsamfund, og at rollen som politi kan være svær at udføre, når folk foretrækker at klare problemerne inde for egne rækker. Som filmens undertitel indikerer ”Alle ved alting, men ingen siger noget”.

Så hvordan agerer man, når den charmerende og yderst nærgående Ingerlise, som er kone til byens mest frygtede slagsbror, detaljeret beskriver hvordan hun bliver banket af sin mand? Pludselig befinder Robert sig midt i et absurd lokalt opgør, og finder ud af, han vist måske er faldet bedre til end han troede..

 

Henrik Ruben Genzs ”Frygtelig Lykkelig” er baseret på Erling Jepsens bestseller af samme navn, – Erling Jepsen som også var forfatter til ”Kunsten at græde i kor” som Peter Schønau Fog filmatiserede i 2007.

“Frygtelig Lykkelig” har da også en del fællestræk med “Kunsten at græde i kor”, og rummer den klaustrofobiske stemning og tragiskkomiske facon, som netop gjorde ”Kunsten at græde i kor” så gribende.

Genremæssigt adskiller den sig dog betydeligt og nærmer sig i stedet klassisk amerikansk western tilsat lidt kriminalfilm.  Den lille flække omgivet af det flade, golde landskab, som strækker sig så langt øjet rækker, danner de perfekte rammer for et ægte cowboymiljø, hvor alle store opgør starter på den lokale saloon. Det er ikke til at tage fejl af parallellen, og slet ikke når skurken ynder at gå med cowboyhat.

Genreblandingen fungerer godt og originalt. Hvad der dog er knap så originalt er Kim Bodnia i skurkerollen som den alkoholiserede og voldelige ægtemand, her kunne man godt savne noget mindre oplagt.

Derudover er rollebesætningen ellers velfungerende med Jacob Cedergren som landbetjent, Lene Maria Christensen som Ingerlise og et lokalsamfund sammensat af herligt kulørte typer. Denne kulør præger filmen i sin helhed og giver sammen med genrebevidstheden et meget filmisk univers. Universet fremhæves også af den konstante balancering på grænsen mellem det totalt absurde og nærværende realistiske. Nogle gange vil jeg synes, det absurde tager en smule overhånd og man derved fjerner sig fra historien, fordi det bliver for bizart. Men efter sigende skal historien være bygget på virkelige hændelser, og det er jo altid stof til eftertanke, når virkeligheden overgår vores forestilling om menneskelig handling.

Alt i alt er ”Frygtelig Lykkelig” er en gennemført film. Mødet mellem dansk sort og tragik-komisk humor og klassisk amerikansk genrefilm fungerer rigtig godt. Vigtigt er det, at den sønderjyske identitet aldrig bliver glemt i eksperimentet. Og det gør den ikke.. Cowboystøvler ville nemlig aldrig overleve mudderet, – her er det kun et par grønne gummistøvler, der kan stå distancen.