Gangster Squad

Da Ruben Fleischer første gang instruerede en spillefilm gik det efter min mening rigtig godt. Zombieland fra 2009 var et frisk pust med masser af humor. Gangster Squad er tredje og seneste skud fra Fleischer og han har kørt store skuespillere i stilling. Alt lød lovende. Men resultatet er desværre skuffende.

Gangster Squad foregår i Los Angeles i 1949. Byen er styret med hård hånd af den iskolde mafiaboss Mickey Cohen (Sean Penn). På grund af ham vrimler det med bordeller, stoffer og våben i Englenes By og selv politimænd og politikere er under hans kontrol. Heldigvis starter John O’Mara (Josh Brolin) og Jerry Wooters (Ryan Gosling) en lille hemmelige gruppe af politimænd, der går sammen for at stoppe Cohens jernhårde greb i Los Angeles. Men det heltemodige tiltag kompliceres af Cohens skruppelløse trusler mod politimændenes familier. O’Mara har en gravid kone at tage hensyn til og Jerry Woortrs forelsket sig i Cohen’s fortrukne kvindebekendtskab, Grace (Emma Stone.)

Under den første halve time kan man blive ved med at håbe på at filmen faktisk er god. Vi følger den hemmelige politienhed i opstartsfasen og ser dem således også have opstartsproblemer, det er sjovt og anderledes. Via Josh Brolins spil forstår vi også at mange af politimændene har svært ved at fungere i hverdagslivet efter at have været soldater i den netop overståede krig. Desværre bliver det aldrig rigtig brugt og det er et godt eksempel på en af de mange muligheder, som filmen ikke får udnyttet. Et andet eksempel: skuespillerne. Selvom både Brolin, Gosling og især Sean Penn spiller alt hvad de har lært, så kommer det aldrig ud over lærredet og det bliver meget hurtigt meget tydeligt at det er på grund af det flade manusskrift. Der er noget barnligt over den måde karakterne taler til hinanden på, det er urealistisk og plat. Det virker mest af alt som Fleischer mistede føling for hvad filmen handlede om. Og det er nok det der er det største problem. Sommetider er filmen på vej over i dunkel noir og i næste øjeblik minder den mere om en barnlig version af politi og røvere. Man kunne ønske at Fleischer havde besluttet sig for en af delene og så ført idéen fuldt ud. I stedet kan man sidde tilbage og høre på en god omgang klichéer. Mændene taler hårdt til hinanden, der er masser af skyderi i alle retninger og de kvindelige karakterer (her tænkes især på Emma Stones) er naive, smukke pigebørn, der bliver lokket i fordærv på grund af deres store drøm om at blive filmstjerne. Og Emma Stone har fortjent bedre! Tilbage står en film, der ikke forløser nogen af de muligheder, den har. Der er intet budskab, ingen humor og intet mindeværdigt.

Hvis man gerne vil se en god gangster film, så lad være med at se Gangster Squad. Se i stedet de gode gamle som China Town og Scarface. Så kan Ruben Fleischer måske i mellemtiden tænke tilbage til dengang han lavede Zombieland og forhåbentligt komme op med noget bedre næste gang.

2 ud af 6 stjerner