Get Low – Premiere 31/3/11

Plakaten til Get Low. Foto: Scanbox

Den 26. Juni 1938 på en mark i staten Tennessee var der trængsel. Flere tusind mennesker var mødt op til den lokale eneboer Felix Bush’s begravelse. Det mærkværdige var at manden slet ikke var død og desuden havde udlovet sit hus og jord, som præmie til en af de heldige begravelsesdeltagere. Den historie er nu blevet til den vellykkede Get Low med en fabelagtig velspillende Robert Duvall, som manden der ville opleve sin egen begravelse.

Efter at have turneret rundt som et lokalhistorisk folkeeventyr, kom historien om sydstatssærlingen Felix Bush efter sigende til manusforfatter Chris Provenzano fra en ven, som havde hørt den fra sin kones bedstefar – en pensioneret bedemand. En historie om Felix Bush, der iscenesatte sin egen begravelse. Den ide fostrede på sigt filmen Get Low, som efter en tur rundt på amerikanske filmfestivaler, vandt filmfotograf Aaron Schneider prisen i kategorien bedste debuterende instruktør ved dette års Independent Sprit Awards. Det kan han (blandt andre) takke skuespillegenden Robert Duvall for!

Eneboeren Felix(Duvall) og enken Mattie (Spacek). Foto: Scanbox

Robert Duvall, som i år har rundet sin 8. Dekade blandt de levende, spiller i Get Low den gamle særling Felix, som bor alene ude i skoven. Fra filmens start står det klart at han bare vil være i fred, og selv da den lokale præst kommer forbi med nyheden om en bekendts død, er Felix ikke meget for at tale med kirkens mand. Besøget sætter sammen med et mareridt og et ildebefindende alligevel noget i gang i den gamle gubbe. Han sadler sit æsel og rider ind til byen for at snakke med præsten om sin begravelse, men da denne forstår, at Felix har planer om at overvære begivenheden live, så at sige, afslår han. Ved et tilfælde overhører den lokale bedemands lærling Buddy (Lucas Black) dette og da han fortæller historien til sin pengeglade boss spillet af Bill Murray, aner denne en hurtig forretning.

Som begravelsesplanerne tager form afdækkes gradvis fortiden om den mystiske Felix og hans bevæggrunde for at iscenesætte sin egen gravfærd. En fortid som kulminerer i en fantastisk tale, der på sin helt egen unikke facon når samme bevægende højder, som dette års store Oscarvinder Kongens store tale.

Get Low er en mesterligt spillet film af Robert Duvall i centrum tæt fulgt af præstationer fra Murray og Sissy Spacek; sidstnævnte i rollen som enken Mattie Darrow. Samtidig emmer filmen af den rette portion af nostalgi og patina i kraft af sit soundtrack fyldt med datidens populærmusik. En musik der er med til at fuldende tilskuerens indlevelse i 30´ernes sydstatsamerika. Dette gør på ingen måde filmen uinteressant endsige gammeldags, da den kredser om så universelle størrelser som skyld, tilgivelse og ønsket om at nå forsoningens barmhjertige kys inden den uundgåelige drømmeløse søvn sætter sit punktum.