Hellboy 2 – Premiere 5/9/2008

Selv djævle kan blive tørstlige! Foto United International Pictures

Efter en enkelt afstikker til Spanien med Pans labyrint vender Guillermo Del Toro tilbage til Hellboy-serien med Hellboy 2: The Golden Army som filmen hedder på dansk.

Den første Hellboy film var rodet, slap og udover Ron Perlman i hovedrollen, var der få lyspunkter ved filmen. Hellboy 2 er en klar forbedring på flere områder. Rent visuelt er Hellboy 2 en nydelse, og det er klart en film som skal ses på det store lærred. Fantasien er sprudlende, overraskende og smuk. Hellboy 2 leverer det bedste fantasy-univers på film, siden George Lucas stoppede med at lave sin Star Wars film, og det siger ikke så lidt.

Guillermo Del Toro er af reklamerne blevet døbt en ”visionær” instruktør, og han arbejder på alle cylindre i Hellboy 2. Den er fyldt med underlige væsener, dæmoner, trolde, hekse og meget mere. Alle som en er de en fryd at opleve, og effekterne i Hellboy 2 er heldigvis langt mere overbevisende end i den første.

Desværre har filmen et plot, og mangt et minut bliver spildt med dialog og historiefortælling. En figur som Hellboy, en dæmonunge som spiser chokolade og elsker katte og TV, bør ikke være til stede i en dialogscene. Hver gang karakterer i Hellboy 2 åbner munden, falder underholdningsværdien drastisk til et sted nær nulpunktet, og man sidder bare og venter på at det næste monster kommer på lærredet. Dialogen og handlingen i Hellboy 2 er set utallige gange før, og filmens eksistensgrundlag er udelukkende Del Toros fantasiverden – så længe den bliver leveret holder det, når den ikke bliver leveret falder det til jorden.

Manden bag utallige andre tegneseriefilms-soundtracks Danny Elfman har skrevet musikken til Hellboy 2, og det er ikke til at sige, hvis man ikke lige ved det. Det er et atypisk Elfman score, den dæmoniske storhed er så at sige forsvundet, og han er langt mere stringent i denne film. Det virker godt. Og så er der ingen tvivl om at Elfman har hørt James Newton Howards scores til M. Night Shyamalan film, faktisk lyder kærlighedstemaet til Hellboy 2 MISTÆNKELIGT meget som temaet fra Lady in the Water. Men musikken virker jo på samme måde som filmen – sålænge det er flot er det iorden.

Det helt store scoop i forhold til Hellboy 1 er den nye figur som kommer ind på de godes hold, en mand ved navn Johan Krauss. En tysk fascist som har særlige evner, samt en meget udpræget accent – han leverer flere gode one-liners og er indtalt fremragende af Seth McFarlane. Jeg ville gå ind og se en film der kun handlede om Johan Krauss og hans hverdag.

Hellboy 2 er klart værd at se i biografen hvis man kan lide fantasy, kreative monstre og god action. Man skal ikke forvente noget følelsesmæssigt engagerende, desværre er filmen ikke klar over dens svaghed i den afdelig, men det er svært at hamle op med de billeder som bliver serveret i action-scenerne. Tag din krop ind og se Hellboy 2 i biografen, og giv din hjerne en pause til der kommer noget der er værd at bruge dens tid på.