Hold om mig – Premiere 2/9/2010

Hold om mig. Stærkt ungdomsdrama af Kaspar Munk. Photo courtesy Sandrew Metronome, photo by Jens Juncker Jensen.

Af Maj Weise Christiansen

Ungdommen kan være barsk. Meget barsk. I hvert fald hvis den er, som den debuterende spillefilmsinstruktør, Kaspar Munk, fremstiller den som i sin debut-spillefilm “Hold om mig”.

“Hold om mig” beskriver et døgn i fire unge menneskers liv. Der er den dygtige, men lidt indelukkede Sara (Julie Sandra Brochorst Andersen), som holder sig mest for sig selv. Der er klasseværelsets “dronning”, den udspekulerede, intrigerende og opmærksomhedssyge Louise (Sofia Mileva Cukic), som regerer inden for skolens fire vægge. Der er Hassan (Hicham Najid), der i sin fritid hjælper til i sin fars cykelbutik. Og der er Mikkel (Frederik Christian Johansen), der kommer fra en kernefamilie og har et godt øje til Sara.

Alle fire unge er skrøbelige og tumler med hver deres problemer. De har svært ved at åbne op og række ud efter hinanden, hvilket får fatale konsekvenser for dem alle fire.

“Hold om mig” bygger på en virkelig historie fra Polen. Det er en barsk historie om mobning, ensomhed, de unges relationer til deres forældre, kærlighed og identitet. Den konkrete handling vil jeg ikke komme nærmere ind på her, andet end at omdrejningspunktet er en scene i klasseværelset, hvor en arrig Mikkel, omringet af klassekammeraterne, simulerer en voldtægt af en sagesløs Sara. Louise har sat rygter i gang om, at Sara og Mikkel har været sammen, men det er løgn, og Mikkel, der tror, at Sara har spredt rygtet, lader sin vrede gå ud over hende – stærkt hjulpet af Hassan, der holder fast i den skrigende Sara. Mens dette sker, filmer en skadefro Louise optrinnet. Efterfølgende spreder hun videoen, og det bliver fatalt for de unge.

“Hold om mig” er en barsk film, der beskriver en barsk ungdom, og den er rå og brutal i sin beskrivelse af de unges handlinger. Men den er også stærkt virkelighedstro. De fire hovedpersoner spilles med nerve af de unge skuespillere. Personerne er ikke karikerede. Især debutanten Julie Sandra Brochorst Andersen er god i rollen som den stille Sara.

Selvom der er tempo på i de 76 minutter, som filmen varer, giver instruktøren sig dog også tid til at dvæle ved de enkelte billeder. “Hold om mig” er smukt filmet, og musikken er drømmende og dragende.

Min eneste anke er dog, at filmen godt kunne være 10 minutter længere. Set i bakspejlet går udviklingen frem mod filmens tragiske slutning for hurtigt. Det føles ikke helt troværdigt. Der mangler nogle scener til at nuancere karakterernes handlinger.

Men alt i alt er “Hold om mig” en god ungdomsfilm, som kan ses af alle aldersgrupper – både unge og voksne. Især kan forældre måske lære noget af filmen – om hvad man i hvert fald ikke skal gøre som forælder! Som tilskuer frustreres man nemlig over, hvordan de respektive forældre handler – eller ikke handler.

“Hold om mig” viser, hvor vigtigt det er, at forældre har god kontakt til deres børn. På den måde er det en meget lærerig og debatskabende film.

4 ud af 6 stjerner