How Do You Know – Premiere 13/01/2011

Foto: Disney/Sony

Af Martin Wolsgaard

I James L. Brooks’ nyeste rom-com How Do You Know spiller Jack Nicholson rollen som en mere eller mindre godhjertet, vred og ubehøvlet ca. 70-årig succesfuld business-mand. Nicholsons søn George spilles af Paul Rudd, og han er filmens uheldige, akavede, men utroligt sympatiske hovedkarakter. Forholdet mellem fader og søn er mildest talt anstrengt; Nicholson er en dårlig far, usympatisk, manipulerende og muligvis og sandsynligvis en såkaldt white-collar forbryder – en vaskeægte svindler. Deres firma trues af regeringen, hvor Rudd tiltales for handlinger, hans kære fader efter al sandsynlighed står bag. Forholdet portrætteres særligt godt i en enkelt scene, hvor Nicholson ruller med øjnene og skuldrene som kun Nicholson kan og siger: ” I don’t trust myself not to manipulate you. I’m not even sure whether I’m doing it right now. I think I am.”

Nicholson er som sædvanlig fremragende, men hans tilstedeværelse i How Do You Know gør sandsynligvis mere skade en gavn – som om han lusker rundt i periferien og stjæler fokus fra filmens centrale plot-linje, der er en semiinteressant kærlighedstrekant mellem Rudd, Reese Witherspoon og Owen Wilson. Jeg vil ikke gå så langt at kalde mig selv Brooks fan som sådan, men med film som Taxi, The Simpsons, Terms of Endearment, Jerry Maguire og As Good As It Gets, kan man bestemt ikke benægte mandens sublime talent for tøsede romantiske komedie. How Do You Know er ligesom de andre Brooks-film på mange punkter, men trods småfejl og huller hist og her som de alle har, har denne ikke den samme sædvanlige ”sjæl”.

Paul Rudd har været lige ved og næsten filmstjerne i snart et årti, og i får i rollen som George lov til at spille sin sædvanlige kejtede, sjove og sympatiske romantiske karakter. Karakteren George er en no-nonsense forretningsmand, der på to uger mister sit job, sin lejlighed og sin kæreste. Så i desperation inviterer han Lisa (Witherspoon) ud på en date. Hun er en elitesportsudøver, som netop er blevet smidt af USA’s softball landshold.

Brooks har hevet fat i en tidløs romantisk formular-historie: to karakterer møder hinanden alt imens de hver især gennemgår og forsøger at takle større ændringer i deres respektive levevis. De er meget forskellige, men lader alligevel til at fascinere hinanden. George beundrer Lisas optimisme og Lisa nyder Georges godhjertede natur. Problemet er imidlertid Owen Wilson, der spiller Lisas baseballspillende rige kæreste. How Do You Know varer næsten 2 timer. Det er for lang tid eftersom den trækker den uundgåelige og ekstremt forudsigelige slutning ud til det yderste – det er som om Brooks insisterer på at fokusere på ligegyldige plotlinjer. I sidste ende resulterer dette i, at en romantisk komedie der på papiret har det hele bare ikke for alvor fungerer.