Jack Reacher

Tom Cruise er endnu engang på velkendt grund i action-/krimithrilleren Jack Reacher, hvor han får vist hele verden, at han har en større pistol end nogen anden mand i branchen. Filmen er baseret på krimien af Lee Child og er halvt en undskyldning for at tjene penge og halvt en undskyldning for at spille med musklerne og hive målebåndet frem.

Ud over at være pumpet med testosteron indeholder Jack Reacher nok den mest uheldigt upassende scene i en film i 2012 og antageligt også i 2013. Der er tale om åbningssekvensen, hvor vi ser en snigskytte, højt oppe på en parkeringsplads, der ser ned på et befolket fortov gennem et sigtekorn. Han har – surprise, surprise – til hensigt at myrde tilfældige mennesker, der ellers går glade og intetanende rundt. Vi ser de potentielle ofre gennem sigtekornet – filmen inviterer os på den måde til at identificere, ikke med uskyldige mennesker, men med snigmorderens totale magt. Og så, i et kort sekund, ser vi gennem sigtekornet en lille pige. Det er uheldigt, særligt når nyhedsudsendelserne for nylig har været fyldt med det tragiske skoleskyderi i Connecticut i USA. Uanfægtet  bliver der plaffet et par stykker og filmen er hermed ”skudt” i gang.

Det er et ganske udmærket og klassisk krimiudgangspunkt, og vi finder vanen tro ud af, at massemordet ikke er så simpelt, som det ser ud. Overvældende beviser stables op imod en tidligere militærsnigskytte, der nu lever et simpelt anonymt liv. Men når han bliver arresteret, giver han ikke politiet en tilståelse, han giver dem navnet Jack Reacher. Enter Tom Cruise! Cruise er i rollen som Reacher en superdedektiv/vagabond/ex-militærpoliti/verden-har-aldrig-set-en-mand-der-er-bedre-til-at-opklare-mysterier/awesome-guy, og fordi han er klogere end alle andre, begynder han at grave lidt i facaden og finder hurtigt, at snigskytten er iscenesat som syndebuk. Wow, hvor er du klog, god og sej Tom Cruise. Måske ville det også virke lidt imponerende, hvis publikum ikke fra start af vidste, at militærsnigskytten, der arresteres, ikke var ham, der skød en masse mennesker i den føromtalte scene.

Man er aldrig i tvivl om, hvor plottet er på vej hen, og vi er heller aldrig er i tvivl om, at Mr. Cruise vanen tro nok skal smide trøjen og sparke noget røv, hvis de østeuropæiske mafiosoer bliver lidt for grove. Filmen er et overflødighedshorn af uoriginalitet, og derfor perfekt egnet til at slå hjernen fra til. Hvis du ikke har lyst til at tænke, er Jack Reacher er ganske fin måde at bruge det Kino.dk-gavekort, du fik i julegave. Det hele er forudsigeligt, flydende og det modsatte af kreativt og udfordrende.

Mange vil sandsynligvis tænke klassisk Hollywood om Jack Reacher, men på trods af alt det skidt, man berettiget kan sige om Hollywood, må man give dem, at de er gode til at lave flotte og velproducerede actionfilm (med Tom Cruise…). Spektaklet er velinstrueret, Cruise er på cruisecontrol og birollerne gør deres arbejde. Derudover er Werner Herzog på rollelisten som mafiaboss, hvilket faktisk er ligeså sjovt, som det er mærkeligt. Med andre ord bliver der gjort et solidt stykke arbejde med at få Jack Reacher til at ligne en god og franchiseværdig film, men som de siger i Cruise’ hjemland: ”you can’t polish a turd”