Jagten på den forsvundne skat – Repremiere 23-10-2011

Af Kasper Vegeberg

Harrison Ford i en af sin karrieres største roller som Indiana Jones. Photo courtesy of Cinemaxx - Paramount

I slutningen af halvfjerdserne gik George Lucas og legede med en idé til et filmprojekt. En slagkraftig arkæolog, som tog ud på eventyr og gjorde mytiske fund. Det skulle være en hyldest til de cliffhanger-eventyrserier, han selv så som dreng.

Men da han selv havde travlt med et filmprojekt om mænd i rumskibe, der kæmpede med lysende sværd, allierede han sig med den unge succes-instruktør Steven Spielberg. De nåede sammen frem til ideen om at lave en dybt underholdende b-film. Det tog dog en lidt anden drejning og endte med at blive en tidløs nyklassiker med en af filmhistoriens mest ikoniske helte: Indiana Jones i Raiders of the Lost Ark (eller på dansk: Jagten på den forsvundne skat).

Jagten på den forsvundne skat er den ultimative drengerøvsfilm. Eller, ikke i den forstand, at det er Jason Statham, der sprænger ting i luften i et tilfældigt plot. Måske nærmere den ultimative drengedrømsfilm. Den indeholder nemlig alt det, men legede som dreng. Eventyr, biljagter, skyderier, mytologi, fascinationen af det makabre og ulækre som bunkevis af slanger og fugleedderkopper. Og så selvfølgelig Marion, den sejeste kvinde i filmhistorien ved Indys side. Faktisk er den så meget drengerøv, at den også er til piger. Seje piger, i hvert fald.

Nu har Indiana Jones så 30 års jubilæum og udkommer derfor i en remastered udgave. Og selvom det kan få en sand Steven Spielberg- og George Lucas-fan til at få kuldegysninger – vi husker jo tydeligt, hvordan pistolerne blev digitalt udskiftet med walkie-talkier i E.T: The Extraterrestrial, eller hvordan Hayden Christensen pludselig dukkede op som Anakin Skywalkers spøgelse i Star Wars episode VI: Return of the Jedi – men heldigvis er der i Indiana Jones’ tilfælde ikke tale om andet end skarpere billede og lyd.

De fleste fra min generation har nok kun haft glæden af at opleve Jagten på den forsvundne skat på video eller dvd. Og tro det eller ej; jeg hører faktisk stadig om personer, der ikke har set nogle af Indiana Jones filmene. Hvis du hører til en af dem, så har du nu chancen for at gøre det godt igen. For den udkommer nu igen på det store lærred. Og det må man nu heller ikke gå glip af, hvis man har set filmen 21 gange ligesom jeg.

Jagten på den forsvundne skat kan ses i Cinemaxx i Århus, Odense og København. Så tag ind og oplev eller genoplev eventyret på den måde, det skal opleves: i en biografsal med en helvedes masse popcorn.