Kærlighed Ved Første Slag

Den franske instruktør Thomas Cailley viser os i ’Kærlighed Ved Første Slag’ et anderledes bud på en romantisk komedie, der både er frisk og engagerende, men også en anelse kedelig.

Arnaud er en rolig og godmodig tømrer, der ikke helt er klar over, hvor han vil hen med sit liv. En dag møder han imidlertid den bryske, bredskuldrede og meget direkte Madeleine, der drømmer om at komme ind i militærets absolut hårdeste korps, så hun kan lære at overleve, når vores civilisation en dag bryder sammen. De to er umiddelbart totale modsætninger: hvor Arnaud går til fester med sine venner, sidder Madeleine alene derhjemme og drikker blendede fisk. På trods af dette forelsker Arnaud sig hovedkuls i Madeleine, og han finder snart sig selv på et benhårdt militærkursus sammen med hende.

Anderledes romantisk komedie
Historien om de to modsætninger, Arnaud og Madeleine, der mødes og forelsker sig under morsomme omstændigheder, virker umiddelbart meget bekendt og en smule uinteressant. Heldigvis formår instruktøren Thomas Cailley at lave nok om på den romantiske komedies klassiske struktur og stil, således at det ellers velkendte set-up fremstår nyt og friskt. Filmen er generelt meget løst struktureret, og med et manuskript der vægter tilfælde og karakterernes spontanitet, ved man som tilskuer aldrig hvad, der kommer til at ske i filmen.

Bagsiden af dette er til gengæld, at filmen meget af tiden ikke synes at bevæge sig noget sted hen og ender på den måde med at føles en smule retningsløs. Dette gør, at særligt den første halvdel kan føles noget langsom og trættende. Humoren i ’ Kærlighed Ved Første Slag’ er både offbeat og charmerende, men også så underspillet at man sjældent griner i løbet af filmen.

Kernen i ’Kærlighed Ved Første Slag’ er dog forholdet mellem Arnaud og Madeleine. Filmen lykkes godt med at involvere tilskueren i de to unges spirende kærlighed, og romancen føles langt hen ad vejen både ærlig og ægte. Adéle Haenel og Kevin Azaïs, der spiller de to hovedroller, gør begge et godt stykke arbejde, og den glimrende kemi imellem dem er klart det, der får filmen til at fungere.

Alt i alt er ’Kærlighed Ved Første Slag’ en anbefalelsesværdig lille romantisk komedie, der nægter at bruge alle de vante greb, som film før den har gjort. Manglen på solide grin og dens træge opstart gør dog, at filmen bliver noget langsommere og mindre underholdende end andre mere rendyrkede romantiske komedier.