Knight and Day – Premiere 22/07/2010

Tom Cruise og Cameron Diaz jages her gennem Sevilla skarpt forfulgt af nogle vrede tyre... Photo: foxfilm

Af Martin Wolsgaard

Knight and Day sælger sig selv som hårdtpumpet actioneventyr, men viser sig at være lidt mere. Med fabelagtig star quality i Tom Cruise og Cameron Diaz bliver filmen charmerende og god sommerunderholdning, der (næsten) retfærdiggør at sidde inde i biografmørket frem for at ligge på stranden.

Tom Cruise spiller Roy Miller, en tilsyneladende vindende karakter, der enten er en hemmelig agent i færd med at beskytte en ny fantastisk energiressource for en værd pris, eller en psykopatisk dræber ”gone rogue”. Vi bliver første gang introduceret for dette spørgsmål, da han i starten af filmen dræber alle ombord på et fly, og også styrter flyet – fakta der får en til at tro mest på den psykopatiske morder-teori. Dog er der et glimt i øjet og den efterhånden velkendte Tom Cruise charme, som i høj grad er dominerende filmen igennem, der altid gør, at man aldrig for alvor er i tvivl om Cruise’ heroiske intentioner.

Roy Miller støder ”tilfældigt” ind i June Havens (spillet af Cameron Diaz) to gange i en lufthavn. Hun ender ”tilfældigvis” ombord på samme tragiske fly på trods af en noget kryptisk advarsel fra Roy Miller. Dette anslag i filmen tager lidt tid, men så snart flyet letter, gør filmen det også. Realistiske elementer efterlades belejligt i lufthavnen og Cruise og Diaz begiver sig ud i en vild og vovet flugt fra agenten Fitzgerald (Peter Sarsgaard) for at beskytte det unge geni Simon Feck (Paul Dano), der har opfundet den føromtalte fantastiske energiressource.

Knight and Day for fuld udblæsning. Photo: foxfilm
Knight and Day for fuld udblæsning. Photo: foxfilm

Knight and Day er underholdende, men kunne bestemt have været bedre. Instruktøren James Mangolds to seneste film, Walk the Line og 3:10 to Yuma, får en til at håbe på en mere ægte og traditionel rom-com, hvor storslåede effekter og actionsekvenser ikke løber af med historien, og afleder fokus fra det, der i virkeligheden betyder noget. Fra trailere og plakater får man snarere indtrykket af, at der er tale om det nyeste nye fra Michael Bay.

Dog er det bemærkelsesværdigt, at Cruise og Diaz er effektive nok i deres respektive roller til at holde filmens relativt tynde og forudsigelige plot kørende, så det aldrig bliver en kedelig oplevelse af se Knight and Day. Som om de succesfuldt undgår at blive slået ud af kurs af alt virvaret omkring dem. De får filmen til at fungere og gøre, det den skal, fordi de underholdende nok udstråler, at på trods af, at det måske er noget fjolleri, de er i færd med, så betyder det ikke, at man ikke kan have det sjovt imens. Knight and Day er rendyrket og ret ordinær hollywood sommer-action, men alligevel sidder man tilbage med følelsen af, at det her ikke blot er en almindelig ”romaction” hybrid. Den er både en seriøs spionfilm og en snu spionfilmsparodi. Det er en vanskelig balancegang, men Mangold får det til at fungere, da han virker bevidst om de klicheer han anvender, og dermed gør det hele fornøjeligt for os i publikum.

4 ud af 6 stjerner.