Kom med til Spanien, når luften fyldes af amoriner både i krig og på charter

Copyright: Pixabay

I ’Hemingway & Gellhorn’ og ’Vicky Cristina Barcelona’ spreder de sydlige himmelstrøg en lummer stemning blandt de tilrejsende. Her antændes sexlysten af henholdsvis bomber og alkohol.

Mens grænserne er lukket, rejser Nosferatu igennem filmens verden til savnede feriedestinationer. I denne del af artikelserien rapporterer vores udsendte Josephine Villumsen fra Spanien.

To par drager til Spanien. I ’Hemingway & Gellhorn’ leder forfølgelsen af de skrevne ord det kendte forfatterpar til Spanien. Imidlertid står den på mad, sex og kunst, når venindeparret er på ferie i ’Vicky Cristina Barcelona’. Mens Vicky og Cristina rejser til Barcelona for at slappe af, drager Martha Gillhorn og Ernest Hemingway sydpå for at opleve krigen.

Hvad der sker i Barcelona, bliver i Barcelona

Blandt palmer og rosé finder vi Woody Allens ’Vicky Cristina Barcelona’ – Golden Globe-vinderen for bedste film i 2009.

Vi følger det amerikanske venindepar, den forlovede Vicky (Rebecca Hall) og den frisindede Cristina (Scarlett Johansson), på deres sommerrejse til Barcelona. Her ser vi, hvordan den lune feriestemning kan få den vanlige hverdag til at gå i glemmebogen.

På ferien møder de den charmende kunstner, Antonio (Javier Bardem), som hurtigt flirter sig ind på dem begge. Man fristes til at tro, at plottet udgøres af et drama mellem to kvinder, der kæmper om den samme mand. Heldigvis udspilles det ikke helt sådan.

De møder mange udfordringer, men luften er lettere, end den er tung. Lyserøde skyer er der mange af, men som Antonios ekskone (Penélope Cruz) siger, så er kærligheden kun romantisk for dem, der ikke kan få hinanden.

Det er en smuk historie om venskab og kærlighedens mange former, der skubber til grænserne for normative opfattelser af relationer. Men tiden må vise, om de liberale intentioner får en plads i kufferten tilbage over den amerikanske grænse.

Tre rejser, to kunstnere og en skrivemaskine

Vi er med på rejsen tilbage i 1930érne, når journalisten Martha Gellhorn (Nicole Kidman) og forfatteren Ernest Hemingway (Clive Owen) risikerer både liv, lemmer og kærlighed for den gode historie.

Med tasken fyldt af eventyrslyst afdækker de den spanske borgerkrig helt tæt på (tæt på er måske en overdrivelse, for filmen er faktisk filmet i San Francisco, men selvom lokationen er falsk, er stemningen ægte). Det er et ødelagt Spanien, der venter dem. Alligevel møder de mennesker, som stadig formår at finde glæder ved livet.

Gelhorn er en kvinde forud for hendes tid. Hun er frimodig, frygtløs og fandenivoldsk. Netop det falder Hemingway for, men måske havde det gået glattere, hvis hun var en stille muse.

Når de ikke er på farten, går de i skriverskjul i den charmerende villa på Cuba. Her i kunsternerperlen skygger palmerne for omverdenen. I krigens larm var der ikke plads til ligegyldige skænderier, men i stilheden lister de sig langsomt frem. Og i roen larmer tankerne højere end før.

Hemingway & Gellhorn er instrueret af Philip Kaufman. Filmen fik stor anerkendelse for musik og lyd, hvilket den vandt to Emmy Awards for.

Invaderet af soldater og sommergæster

De to film viser to vidt forskellige sider af Spanien – under krig og på charter. Fælles for filmene er, at den røde tråd er dyppet i Amors støv.

Tager du Vicky og Cristina i hånden, kan de vise dig Barcelona fra sine smukke sider med betagende arkitektur, mesterlig kunst og charmerende restauranter. Følges du i stedet med Gelhorn og Hemingway, bliver der ikke lige så meget tid til at læne sig tilbage og slappe af. Til gengæld får du lov til at følge det lidenskabelige par på deres sensationelle rejse rundt i det krigsramte Spanien.